11 de juny 2014

Avui és la festivitat de santa Maria Rosa Molas

María Rosa Molas i Vallvé va néixer el 24 de març de 1815 a Reus (Baix Camp). Era la filla petita d’una família d’artesans del carrer Padró de la ciutat. El seu pare era d’ascendència andalusa amb qui s’havia casat la seva mare en segones núpcies. Compaginava els estudis amb freqüents visites a l’hospital on la seva mare solia anar per tenir cura dels malalts.
L’any 1831, quan tenia 16 anys, se li va manifestar la vocació religiosa però va desistir per la negativa del seu pare. Deu anys després, el 1841, va prendre l’hàbit de les germanes de la Corporació de la Caritat, vinculades amb la congregació de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, que s’ocupaven d’atendre els malalts de l’Hospital de Sant Joan. El 1844 es va traslladar a la Casa de la Caritat de Reus on es va dedicar a diferents tasques i on va iniciar la labor educativa a nenes i joves amb la direcció de l’escola.
El 1849, Maria Rosa i quatre germanes més es van desplaçar a Tortosa a requeriment de l’Ajuntament de la ciutat per atendre la Casa de la Misericòrdia. El centre estava molt desatès i va treballar per millorar-ne les condicions així com d’obrir una escola per a nenes. El 1851 també va assumir la direcció de l’escola pública, fet que li exigeix obtenir el títol de magisteri, i de l’Hospital de la Santa Creu.
Fou conscient de les limitacions de la comunitat de germanes amb què treballaven a Tortosa i de la manca de lligam amb les autoritats eclesiàstiques. L’any 1857, va promoure la fundació de  la Congregació de les Germanes de Nostra Senyora de la Consolació destinada a l’assistència i cura de malalts i necessitats i a l’educació. En va ser nomenada primera superiora i es van posar sota l’autoritat diocesana.
L’any 1859 la congregació es va establir a Castelló de la Plana, que aleshores pertanyia a la diòcesi tortosina; a partir de 1862, amb el suport del bisbe Benet Vilamitjana, també es va establir a d’altres poblacions de la demarcació eclesiàstica i en vida de la seva fundadora, s’obren una quinzena de centres.
Després una breu malaltia, amb la salut debilitada pels anys d’esforços, morí a la Casa de la Misericòrdia de Tortosa l’11 de juny de 1876.
El papa Pau VI la va beatificar el 8 de maig de 1977 i Joan Pau II la va canonitzar l’11 de desembre de 1988.
El Museu Santa Maria Rosa Molas, situat al Noviciat de la Consolació de Tortosa, hi ha objectes relacionats amb la santa i altres elements que contextualitzen la seva època i labor assistencial i educativa


Font: Arimany, Joan. Diccionari de sants històrics catalans. Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2011, p. 75-76

El darrer número d'El Far de Puig-agut ja és al carrer

El número 103, de juny de 2014, d'El Far de Puig-agut, ja és al carrer. 
En aquesta edició, amb portada fotogràfica de Miquel Valls, hi podeu trobar informacions i notícies sobre el Santuari de Puig-augt, un article d'Àlex Roca sobre els jocs florals celebrats, fa justament un segle, prop del temple i promoguts per Ramon Madirolas, un text de Bernat prat sobre la pàctica del barranquisme per l'entorn natural proper, i una poesia de Mònica Sala. A la contraportada, podreu veure l'anunci de l'aplec que se celebrarà el proper 29 de juny (cliqueu la imatge per llegir-lo).