2 de juny 2014

Avui és la festivitat dels Quatre Sants Màrtirs de Girona

Més enllà d’allò que la documentació certifica, la tradició s’ha entossudit a indicar fets i noms d’escassa veracitat històrica com a certeses indubtables. És el cas de la vida i mort d’aquells que Joaquim Pla Cargol(*) va identificar com a primers màrtirs de Girona. 

Són Germà, Paulí, Just i Sici o Scici, antigament de gran devoció a la ciutat gironina, que haurien existit fins i tot abans que sant Feliu -aquest de vida ben certa- i de l' imaginat sant Narcís.


La biografia llegendària d’aquests quatre germans que haurien nascut a la població de la Pera. D’ofici, dos eren picapedres o mestres d’obra i dos eren fusters; per aquest motiu se’ls havien repartit com a patrons diverses confraries de picapedrers i fusters.

Al voltant de l’any 303, van ser cridat pel lloctinent Rufí (un dels dolents que sol esmentar la tradició, situat a Girona, i que estava a les ordres del governador Dacià) per construir un temple als déus. Els quatre germans, com a bons cristians, es van oposar fer un servei a les divinitats paganes. Aleshores van ser empresonats i posteriorment martiritzats en un lloc fora muralles de la ciutat de Girona. Els martiris van ser diferents segons el receptor: Germà va morir a cops de pedra i de martell, Paulí va ser clavat a la creu, Just va ser decapitat i Sici cremat.

La seva diada ja es va incorporar, al segle XI, al martirologi d’Adó de la seu de Girona i al segle XIII era celebrada junt a sant Justuri o Just. En els primers temps la festa se celebrava el 31 de maig; posteriorment, per acord del capítol catedralici pres el 30 de maig de 1420, es va celebrar el dilluns de la festa de la Santíssima Trinitat o, dit d’altra manera, el dilluns immediat després de l’octava de Pentecostes. Els calendaris actuals tenen assignat el 2 de juny.


La tradició diu que les seves restes van estar dipositades, primerament, dins l’església de Sant Feliu que era fora muralles de Girona; en època de Carlemany, quan la ciutat fou deslliurada dels sarraïns, se’ls traslladà a la catedral de Santa Maria. En època del bisbe Arnau de Mont-rodon (1335-1348), se’ls va construir un sepulcre gòtic a la primera capella del deambulatori. Aquesta capella fou consagrada el 1339 pel mateix bisbe Arnau de Mont-rodon. Conté el sepulcre dels quatre sants, amb els seus busts a la part superior.

Nota:

* Pla i Cargol, Joaquim. Santos mártires de Gerona: Sant Félix, San Narciso y otros santos. Girona: Dalmau Carles, Pla, 1955, p. 21 i 22