25 de maig 2014

Festivitat del frare mercedari Pere Malasanc o Malasang

Pere Malasanc o Malasang era fill d’una de les famílies més nobles de la ciutat de Lleida. Nascut a la segona meitat del segle XIV va heretar tots els béns en quedar orfe molt aviat. En la seva infantesa va adquirir uns estudis elementals per llegir i escriure.

Quan tenia divuit anys, un sermó que va escoltar en una església li va transformar la vida i va decidir prendre la carrera religiosa; va repartir les propietats que li pertocaven entre els seus germans i va abandonar la ciutat per dirigir-se a Saragossa. A la capital aragonesa va treballar de servent en una residència familiar i va aprofitar per adquirir formació. Durant un temps va estar retirat al monestir de Santa Engràcia i, posteriorment, va estudiar teologia al convent de Sant Llàtzer on va sol·licitar l’ingrés a l’orde mercedari.

Va ser nomenat comanador del convent de Santa Maria del Olivar, a Terol, on es va guanyar la fama de santedat. També va ocupar el mateix càrrec a la casa de Perpinyà durant tres anys i en d’altres comunitats de l‘orde i per dues vegades va ser nomenat Definidor general.

A partir de 1415, amb la designació com a Redemptor de la província mercedària d’Aragó, juntament amb fra Joan de Granada, Redemptor de la província de Castella, va participar en diverses missions per redimir captius a la terres sarraïnes de Granada i a l’Àfrica. Les causes de la seva mort són diferents segons els autors que les expliquen, encara que tots coincideixen en que va ser assagetat. Segons Francesc de Neyla va ser empresonat i martiritzat a la ciutat granadina. Per Narcís Feliu de la Penya va ser mort per uns pirates otomans que van assaltar la galera genovesa en què s’havia embarcat. Altres fonts relaten que uns genovesos el van assassinar. Se situen els fets el 25 de maig de 1428

Se’l representa vestit de mercedari: hàbit amb cogulla blanca amb l'escut de l'orde al pit i capa, també de color blanc. A una mà porta la palma que simbolitza la seva condició de màrtir i unes sagetes en referència a la causa de la seva mort.


La seva festivitat havia estat celebrada el 25 de maig en l’orde mercedari on era considerat un màrtir. No consta en la darrera edició del Martirologi romà.