3 de maig 2014

Quan els manlleuencs anaven a la Gleva el 3 de maig

El santuari de la Mare de Déu la Gleva, situat a tres quilòmetres de Manlleu, és un dels centres marians més escollits pels fidels d’aquesta ciutat. Antigament, era costum que la gent de Manlleu hi assistís en la festivitat dels apòstols sant Felip i sant Jaume, el 3 de maig. Actualment, els manlleuencs visiten majoritàriament (tot i que és ben habitual trobar-ne al temple) en la diada de les marededéus trobades o, com era conegut en ambients eclesiàstics, la festa de la Nativitat de la Mare de Déu.

De l’antiguitat de la devoció manlleuenca per la imatge mariana se’n tenen diversos testimonis.

Domènec Torrent esmenta que l’arxiu parroquial manlleuenc conservava una nota de l’any 1585 en què Bernat Serrabou de Manlleu feia “censal” (llista o inventari) dels ciris de la Gleva que els manlleuencs feien cremar davant la marededéu (1). 

Igualment, la presència d’un exvot al santuari mostrava l’agraïment del manlleuenc Rafel Albarich, pagès, que el 19 de setembre de 1687 fou atacat per un ós ferotge que el va fer caure a terra i li va posar una urpa sobre el coll; la invocació a la Mare de Déu de la Gleva el va salvar d'una trobada tant poc desitjada ni amable (2).

Notes:
1 Torrent, Domènec. Manlleu: croquis para su historia. Vic: Imp. Anglada, p. 240

2  Poquí, Francesc. Gleba de discursos, en excelencias de la Gleba de oro Maria; baxo la invocación de la Gleba... Barcelona: Joseph Llopis Impressor, 1692, p. 383