5 d’abr. 2014

Imatges de la presentació del llibre 'Sants tradicionals catalans' al MEV

Aquesta tarda, el Museu Episcopal de Vic ha acollit la presentació del llibre ‘Sants tradicionals catalans’ editat per Farell.

El director del MEV, Mn. Josep M. Riba, i Fina Valldaura, de L’Albergueria: centre de difusió cultural del Bisbat de Vic, han iniciat l’acte. Seguidament, he tingut el goig de presentar el llibre i de guiar un itinerari per cinc peces del Museu relacionades amb els Sants Màrtirs de Vic, Llucià i Marcià, antics patrons de la ciutat. La primera ha estat el reliquiari gòtic que, entre 1386 i 1657, va acollir les relíquies dels dos sants. La segona i tercera, han  estat una pintura d’oli sobre tela del segle XVIII de l’artista vigatà Francesc Pla i una pintura sobre vidre de la mateixa centúria de l’artista Llucià Romeu. La quarta, a la sala d’indumentària, ha estat una casull del bisbe Benet de Tocco (1510-1585) amb els Sants Màrtirs brodats. Finalment, la cinquena i darrera peça ha estat una pellofa (moneda de llauró d’us eclesiàstic) de l’església de la Pietat de Vic amb dues palmes com a símbols dels màrtirs esmentats.

Agraeixo molt sincerament, al Museu Episcopal de Vic i a L'Albergueria, l’oportunitat de fer aquesta presentació en un lloc tan emblemàtic de l’art del nostre país i, especialment, com ha estat el meu desig d’expressar-ho: “un lloc on els sants se sentirien com a casa”. Igualment, agraeixo a la presència de tots els assistents, unes vint-i-cinc persones d’arreu d’Osona i de Barcelona.

Podeu veure unes imatges de la presentació i l’itinerari pel MEV a partir de les fotografies de Facund Pérez a qui agraeixo, també, l’aportació en forma de testimoni gràfic.


A totes i a tots, moltes gràcies.