16 de març 2014

L’Arqueta dels Sants Màrtirs de Manlleu, una de les peces estrella de l’exposició “300 Onzes de setembre” del MHC

L’Arqueta dels Sants Màrtirs de Manlleu, peça preservada al Museu Episcopal de Vic, és present a l’exposició temporal “300 Onzes de setembre. 1714-2014” instal·lada al Museu d’Història de Catalunya a Barcelona.

Fins al 28 de setembre d’enguany es podrà admirar a la mostra de Barcelona el reliquiari, degudament identificat com Arqueta dels Sants Màrtirs de Manlleu, realitzat en argent cisellat, repussat i daurat. És ubicat cronològicament com de finals del segle XVII – principis del XVIII. Forma part del la primera secció de la mostra, anomenada “Derrota i repressió, com podeu veure indicat en el plànol de l’exposició.

L’exposició, inaugurada el passat divendres 14 de març, és una més de les accions a l’entorn del Tricentenari en commemoració dels fets de l’onze de setembre de 1714. Segons el web del mateix Museu d’Història de Catalunya, permet “descobrir les claus del procés històric que ha menat a la consolidació de l’Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya”.

El discurs museogràfic  fa “un recorregut de 300 anys que comença introduint al visitant a l’escenari del setge de la Barcelona de l’onze de setembre de 1714. Des d’aquí, s’inicia un interessant itinerari, des de l’endemà de la desfeta, passant per les primeres mostres de resistència a l’opressió borbònica i de reivindicació del passat nacional, per endinsar-nos en el període de recuperació i reivindicació de la memòria de la Guerra de Successió i el despertar de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, amb les seves manifestacions polítiques, literàries, periodístiques i artístiques”.

És una bona oportunitat per conèixer la nostra història com a país i, a més, presenciar l’arqueta manlleuenca que, des de 1936 i fins al 2011 se’n desconeixia la ubicació.


Nota: agraeixo a Nora Vela la presa de les imatges, al MHC, que acompanya aquest text.