18 de maig 2014

Celebració de l’arribada del braç de santa Tecla a Tarragona

El calendari tradicional català celebra, el 18 de maig, l’arribada del braç de santa Tecla a Tarragona on és anualment venerat amb la Festa major.

La  iconografia sol representar aquesta santa aguantant, ella mateixa, la relíquia més preuada de Tarragona. És així com, curiosament, esdevé la única santa amb tres braços.

La Viquipèdia explica la biografia d’aquesta santa, deixeble de sant Pau, amb ben poca informació: “Segons els Actes de Pau i Tecla, Tecla (Taqla) va ser una jove noble verge que va escoltar Pau quan feia el seu "discurs sobre la virginitat" i se'n féu seguidora. La mare de Tecla i el seu promès, Tamiris, en assabentar-se que volia ser casta i canviar de vida, van voler escarmentar-la, a ella i Pau. Va ser miraculosament salvada per una tempesta, quan estava a punt de ser cremada a una foguera i va marxar amb Pau a Pisídia. Allí, un noble anomenat Alexandre va desitjar-la i intentà prendre-la per la força. Tecla va defensar-se i va ser presa i jutjada per haver atacat un noble. Va ser sentenciada a ésser menjada per bèsties salvatges, però aquestes no van voler fer-li mal i, ans al contrari, la van protegir dels seus botxins. La llegenda ja no en diu res més (1)”.

La Gran Enciclopèdia Catalana afirma que el seu culte a Tarragona ja hi era professat en el segle XII (2) arran, especialment, de la creença que sant Pau va predicar a la ciutat i va dur-hi la devoció per la seva deixebla.

Una expedició catalana, enviada per Jaume II es va dirigir a Armènia amb un tron d’or, 200 cavalls andalusos i 400 formatges de Mallorca per adquirir la preuada relíquia de santa Tecla. La tornada a Tarragona, amb el preuat tresor, va tenir lloc el 17 de maig de 1321. La ciutat va rebre la relíquia amb una gran festa, preludi de la que es repeteix anualment. Aquest esdeveniment va marcar, per a les generacions futures, com havia de ser i quina magnitud havia de tenir la festa de la seva patrona.


Notes:
1 “Tecla” [en línia] Wikipedia. La enciclopedia libre. Wikimedia Foundation, Inc. [Consulta: 19 de setembre de 2009] Disponible a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Tecla
2 “Tecla”, dins Gran Enciclopèdia Catalana, vol. 22. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1989, p. 199 – 200

1 comentari:

Zerosetze ha dit...

Uns goigs antics, del segle XVII, ja reconeixien com era d'estimada la valuosa relíquia tot cantant:
"De tots los desta Ciutat
ab rahò vos sou Patrona,
puix la Seu de Tarragona
te lo vostre bras sagrat;
y, puix es tant poderòs,
que li sobra la virtut,
conservaunos la salut
pregant a Jesús per Nos"

(Barcelona: J. Llopis, 1695)