16 d’oct. 2013

Les relíquies de sant Galderic tornen a Sant Pau del Camp de Barcelona

Avui, 16 d’octubre de 2013, l’antic monestir de Sant Pau del Camp ha acollit, com ho havia fet temps enrere, unes relíquies de sant Galderic.

Després de la benvinguda que Agustí Esteve, president del Patronat de Sant Galderic, ha adreçat als assistents, s’ha fet la deguda col·locació i veneració de la relíquia del sant, cedida pel bisbat d’Elna-Perpinyà. Posteriorment s’ha celebrat una missa finalitzada amb el cant dels goigs dedicats al considerat, actualment, patró dels pagesos catalans.

Sant Galderic era venerat amb especial devoció al monestir benedictí de Sant Martí del Canigó (Conflent). Antoni Pladevall afirmava que el cenobi va esdevenir, per aquest motiu, un santuari i punt de recepció de pelegrinatge degut a la possessió de les relíquies sant i que havien obtingut el 1014 mitjançant un robatori pietós. Aquesta abadia d’arquitectura romànica conté dues esglésies sobreposades. La primera d’aquestes va ser consagrada el 1009 i la segona, el 1026.

Part de les restes de sant Galderic que hi havia a Sant Martí del Canigó van ser dipositades al monestir, també de l’orde benedictí, de Sant Pau del Camp de Barcelona. Hi van ser portades l’any 1654, arran de la precària situació esdevinguda a les terres nordpirinenques per la Guerra dels Segadors i van desparèixer per la Setmana Tràgica de 1909.
Agraeixo a Nora Vela la cessió de la fotografia de la relíquia.