4 de jul. 2013

La parròquia de Santa Maria de Manlleu recupera un antic capitell romànic

Avui s’ha fet efectiu el retorn, a la parròquia de Santa Maria i per part de l’Ajuntament de Manlleu, d’un capitell romànic que pertanyia a l’antic temple eclesiàstic medieval.

Aquesta peça, havia estat trobada l’any 1969 durant l’enrunament d’unes cases a la Baixada Bonet, just rere de l’església. Francesc d’A. Pujol va fer lliurament d’aquest capitell al desaparegut Museu Municipal de Manlleu, que tenia les instal·lacions a la casa de cultura de can Puget, a la segona meitat de la dècada de 1980. Des d’aleshores s’havia preservat en aquest edifici.

El capitell és una de les  poques restes, juntament a l’ala de claustre que es conserva junt al mateix temple, de les primeres construccions relacionades amb l’antiga canònica agustiniana que hi va tenir la seu a partir de la segona meitat del segle XI i fins del segle XVI. Segons sembla, aquest element arquitectònic hauria format part d’aquest conjunt d’edificis i molt possiblement de la nau de l’església. Actualment, també, s’està investigant l’atribució d’altres peces de la mateixa època a l'església de Santa Maria de Manlleu.

L’acció portada a terme avui, que honora l’ajuntament manlleuenc, representa el retorn de la peça arquitectònica al seu propietari original. 

Comparteixo la bona notícia amb Facund Pérez. Ell ha estat el veritable preservador.