2 de juny 2013

Els veïns de Sant Miquel d’Albars van visitar la ‘seva’ creu constantiniana

Ahir, al capvespre, els veïns de Sant Martí d’Albars van celebrar una festa ben especial i entranyable. Després d’una tarda dedicada a l’esbarjo dels més joves, a les 7 va iniciar una missa a l’església parroquial, presidida per mossèn Josep Casals i dedicada a l’homenatge a mossèn Àngel Salada i Viñas, fill del municipi.

Posteriorment, un servidor, va emmarcar l’origen de la creu de Constantí que, des de fa un segle, és present al municipi. Les Festes Constantinianes de 1913, commemorant el 1600 aniversari de l’Edicte de Milà, dedicat a la tolerància religiosa, va ser celebrat arreu del país i, especialment, al bisbat de Vic. Sant Martí d’Albars, com
poblacions properes, van aixecar una monumental creu de pedra a mig camí del nucli de la Blava i on, segons informacions dels veïns, antigament hi havia hagut una creu de fusta.

L’obligada visita a la creu, després d’una estona de camí, va ser seguida per una quarantena de persones. Allà mateix, davant el monument centenari, es van comentar aspectes relacionats amb la mateixa creu i amb els avantpassats que la van alçar. De retorn, la vesprada ha acabat amb un sopar popular.Agraeixo a l’alcalde Ramon Erra i a tots els veïns pel magnífic acolliment i una diada ben emotiva i entranyable.