18 de març 2013

Efemèrides de la religiositat popular catalana: del 18 al 24 de març

19 de març de 1240
El vigatà Pere Serra va fer testament en el qual, fent constar que volia ser enterrat al cementiri de Sant Pere de Vic, va diferents deixes. D’aquestes, cal destacar 12 diners a “Sancte Marie de Bello Monte” que esdevé la primera referència documental a l’ermita osonenca de Bellmunt.
19 de març de 1882
Es posa la primera pedra al temple de la Sagrada Família, al terme de Sant Martí de Provençals, a Barcelona.
19 de març de 1890
Els manlleuencs van celebrar la festa de sant Josep amb molta distinció unes setmanes després que fos declarada festa de precepte per un Breu pontifici.
20 de març de 1619
El Consell de la ciutat de Vic celebra de forma magnífica la professó del misteri de la Immaculada Concepció de la Verge Maria.
21 de març de 1242
Dalmau de Castelló fa donació a la fàbrica de l'ermita de la Mare de Déu de Cabrera que esdevé una de les primeres referències documentals sobre el santuari.
21 de març de 1884
El papa Lleó XIII nomena el manlleuenc Francesc d’Assís Aguilar com a bisbe de Sogorb.
22 de març de 1620
La vila de Centelles fa solemne rebuda de la relíquia de santa Coloma  portada de Roma pel dominicà Joaquim Soler. Les manifestacions públiques són entre d’altres formes, la de llençar escopetades al cel: Es creu que és un precedent de l’actual Festa del Pi.
22 de març de 1862
El bisbe de Vic, Joan Josep de Castanyer, concedeix 40 dies d’indulgència als que practiquessin alguna devoció davant les imatges de sant Isidre, sant Antoni o santa Teresa de Jesús de l’església de Sant Esteve de Granollers (Gurb).
2 de març de 1931
S’inaugura el cremallera que de Ribes de Fresser condueix fins al santuari de Núria.
23 de març de 1990
Monsenyor Ricard M. Carles és nomenat arquebisbe de Barcelona.
Bibliografia (cliqueu)