11 de març 2013

Efemèrides de la religiositat popular catalana: de l’11 al 17 de març

11 de març de 1673
Antoni Pasqual lliura les relíquies de sant Fèlix, un dels set fills de santa Felicitas, a l’església de Santa Maria d’Arenys. Les havia obtingut, a Roma, mig any abans de mans del papa Climent X. Es van venerar a l’altar de Sant Josep de l’esmentada església fins a 1936.
12 de març de 1602
A Terrassa, es trasllada la confraria del Roser de l’església de Santa Maria a l’església del Sant Esperit, amb consentiment del prior del convent de Santa Caterina de Barcelona i del General de l’orde dels Predicadors fra Jeroni Xavier de Saragossa. A partir d’aleshores es va construir l’altar barroc dedicat a la Mare de Déu del Roser, obra d’Agustí Pujol, i que fou cremat el juliol de 1936.
12 de març de 1622
Gregori XV canonitza el beat Ignasi de Loiola, fundador dels Jesuïtes.
12 de març de 1788
Maria Coronado i Tarau, vídua de Francesc Coronado, funda un benefici, amb caràcter de residencial i perpetu, dedicat a les santes Juliana i Semproniana i a l’altar de les quals eren titulars.
12 de març de 1886
El papa Lleó XIII concedeix la dignitat de basílica a l’església de Santa Maria de Manresa.
13 de març de 1480
Són contractats dos mestres d’obra d’origen francès per a la construcció de les capelles laterals dedicades a la Santíssima Trinitat i a la Flagel·lació de Jesucrit de l’edifici de l’església de Santa Maria de Manresa.
13 de març de 1623
L’arquebisbe de Càller Francisco de Esquivel signa l’autèntica de part de les relíquies dels Sants Màrtirs de Vilassar de Mar extretes de Càller (Sardenya) que són lliurades a Salvador Riera.
14 de març de 1129
El normand Robert el Bordet rep d’Oleguer, bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona, el principat de Tarragona. Aquest fet seria l’inici de la recuperació cristiana de la ciutat i, posteriorment, de l’arquebisbat.
14 de març de 1823
Té lloc una processó dels Sants Màrtirs de Vic al santuari de la Mare de Déu de la Gleva.
 14 de març de 1907
El bisbe de Barcelona, Salvador Casañas, aprova els estatuts de l’Associació de senyores per a la vetlla i oració al Santíssim Sagrament de Mataró.
15 de març de 1619
S’institueix una festivitat fundada per Arnau Eventí, amb rés i missa solemne, per commemorar la deposició de la Sagrada Forma en la imatge del Sant Crist del grup escultòric del Davallament o Santíssim Misteri de Sant Joan de les Abadesses.
15 de març de 1699
El papa Innocenci XII concedeix diverses indulgències formulades per la Confraria dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt.
16 de març de 1620
El bisbe de Vic, Andrés de San Jerónimo, autoritza la fundación de la Confraria de la Mare de Déu del Bonsuccés amb seu al convent de la Mercè de la ciutat de Vic que es refundaria el 1631 amb els bracers com l’ofici dels integrants.
16 de març de 1851
Un Reial Decret suprimeix la col·legiata del Sant Esperit de Terrassa contra les voluntats civils i eclesiàstiques de la ciutat.
16 de març de 1878
Es registra, a la Cúria de l’Oficialitat de Vic, la Confraria de les Ànimes de la parròquia de Santa Eugènia de Berga
Bibliografia (cliqueu)