8 de març 2013

Segona sessió de formació de ‘Catalonia Sacra’ a Solsona

Avui ha tingut lloc, a Solsona, la segona sessió de formació del projecte Catalonia Sacra endegat pels bisbats de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el seu patrimoni artístic i arquitectònic
La primera ponència, a càrrec de la Dra. Conxa Peig, ha posat en relleu la importància de la iconografia de Déu, la Mare de Déu i els sants, en especial en el període romànic. La llum , els números, els colors i les pedres precioses adquireixen, en aquest estil, una importància cabdal que cal tenir en compte en tota lectura del seu missatge.

Seguidament, el Dr. Marc Sureda, ha proporcionat unes nocions de litúrgia i de mobiliari litúrgic en les quals ha pres notorietat el ritual de la missa, com a (re)presentació del sacrifici de Jesucrist, en la qual prenen forma diferents elements com el actors, l’escenari, l’attrezzo i els textos que hi tenen protagonisme.

La sessió matinal ha acabat amb una visita al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona on el seu director ha complementat la visita amb didàctiques referències a les seves peces més emblemàtiques.

La sessió de la tarda ha tingut lloc al Santuari del Miracle de Riner.

El Dr. Francesc Miralpeix ha ofert una interessant panoràmica dels retaules renaixentistes i barrocs presents a les esglésies catalanes, amb puntuals i precises referències dels autors, tallers i processos de realització. La jornada ha acabat amb una visita al magnífic retaule barroc de la Mare de Deu del mateix santuari i al seu precedent renaixentista.