6 de febr. 2013

Aquest divendres, el camí de Sant Jaume passa per Taradell

Aquest divendres, a les 8 del vespre, a la Biblioteca de Taradell es presenta el llibre El camí de Sant Jaume a Cerdanya de Núria Boltà i Vilaró editat per Farell.

En el pelegrinatge és tan important el viatge com el destí, en el pelegrinatge és tan important la fita com el camí.

La visita a llocs sagrats, on se suposa que la divinitat hi és present en major mesura que a la resta d'espais, ha estat una constant en la història de la humanitat i com expressió del sentiment religiós.

L'Europa medieval cristianitzada havia perdut la possibilitat de visitar els Llocs Sants de Jerusalem que havien caigut en mans dels infidels. A principis del segle IX, en un punt indicat per una munió de punts de llum, un “camp d'estrelles” (Compostel·la), s'hi va localitzar la suposada tomba de sant Jaume. Els cristians europeus van girar la mirada d'orient a occident i van convertir el nou indret en nou objectiu dels seus romiatges; i enmig d'un ambient enrarit per les guerres i subjecte a les cruels lleis del feudalisme, van convertir-lo en un èxode dirigit a la introspecció, i a la purga dels pecats i a la preparació per a la vida eterna.
El Camí de Sant Jaume va suposar una via de comunicació de primer ordre per on es va difondre la fe però també la cultura, l'art i el comerç.
Els territoris catalans han tingut, des de fa mil anys, els seus trams del Camí de Sant Jaume. El de Cerdanya n'és un bon exemple i el llibre de Núria Boltà ens el descriu fidelment. I cada bocí del sender representa, en certa manera, la globalitat d'un trajecte simbòlic i carregat de significats.

El camí de Sant Jaume a Cerdanya de Núria Boltà i Vilaró

El camí històric de Sant Jaume de la Cerdanya a l'Alt Urgell ens endinsa en la riquesa i la diversitat de la natura i el patrimoni cultural, amb una gran varietat de sensacions: els petits pobles plens d'encant, les nombroses esglésies romàniques, la profusió i la bellesa de les panoràmiques de la vall, els colors canviants de la generosa vegetació i, molt especialment, la llum del cel, tot un espectacle de formes i colors.
En ple camí, o molt a prop seu, s'han inclòs els espais d'interès natural del Tossal d'Isòvol, per la seva flora excepcional, i el de les Riberes de l'Alt Segre, pel seu valor ecològic i paisatgístic.
El Segre acompanya el camí de Sant Jaume en molts trams. El veureu al costat del camí prop de Ger fins a Isòvol, on el creuarem per caminar per la seva riba esquerra fins al municipi de Prats i Sansor, i el retrobarem entre Baltarga i Riu de Santa Maria. Ens acompanya de nou fins a Montellà i Martinet, a l'estret de Mollet, als Arenys i al Pont de Bar Vell.
El llibre “El Camí d e Sant Jaume a Cerdanya”, estructura el recorregut en 6 trams, des de Llívia fins El Pont de Bar Nou. Al marge dels itineraris, la publicació també dedica una part important al marc geogràfic, les tradicions i la història, amb capítols sobre la formació dels primers camins i la seva defensa, el fenomen dels pelegrinatges, els elements de cultura popular a l'entorn del sant o la presència de Sant Jaume a la Cerdanya i l'Alt Urgell.

Font: http://bibliotecadetaradell.blogspot.com.es/2013/01/presentacio-del-llibre-de-nuria-bolta-i.html