4 de febr. 2013

Efemèrides de la religiositat popular catalana: del 28 de gener al 10 de febrer

28 de gener de 1624
S’aixeca acta de la donació que fa Salvador Riera a la parròquia de Vilassar de Dalt de les relíquies de diversos Sants Màrtirs que ell mateix havia obtingut a Càller (Sardenya).
28 de gener de 1652
Es porta a terme una gran processó, sense saber-se la causa, que porta les relíquies de sant Eudald al monestir de Ripoll des de la seva església titular.
28 de gener de 1770
Arriben a la ciutat de Mataró, per mar, les relíquies insignes del màrtir sant Felicià que havien estat donades pel Vicari general de Roma, Marc Antoni Colonna, al definidor general dels caputxins, Fra Fèlix de Martorell, que havien estat extretes de les catacumbes romanes de Poncià.
29 de gener de 1188
En una butlla del papa Climent III consta que Santa Maria del Coll era un priorat filial del monestir d’Amer i que aleshores ja hi havia una petita comunitat regida per un prior.

29 de gener de 1711
Climent XI beatifica Salvador d’Horta, frare llec franciscà.
30 de gener de 1878
El bisbe de Vic encapçala una processó amb els Sants Màrtirs, Llucià i Marcià, a la Gleva.
30 de gener de 1942
Recomença l’Associació del Rosari Perpetu a la parròquia de Santa Maria de Mataró, fundada el 1921, amb l’objectiu de distribuir i fomentar el rés del Rosari entre els seus associats.
2 de febrer de 1427
La rosassa de Santa Maria del Mar es desploma per un terratrèmol i 25 persones moren aixafades.
2 de febrer de 1791
Se celebra, per primera vegada, la processó de la Candelera a Valls. Aquesta festa, promoguda pel batlle Pau Baldric i celebrada els anys acabats en 1 (per tant, decennal).
4 de Febrer de 1951
És entronitzada una imatge de la Mare de Déu de Fàtima a l’Hospital de Sant Jaume de Manlleu.
5 de Febrer de 1689
Una processó provinent de Vic amb la Mare de Déu del Bonsuccés visita Torelló i, especialment, les relíquies de sant Fortià,  per primera vegada en petició de pluja.
6 de febrer de 1540
Una gota de sang raja de la Veracreu de Cervera, en prendre-se’n un tros com a relíquia per a la ciutat. Aquest misteri miraculós es recorda en la festa major del Santíssim Misteri que es va començar a celebrar el 1547.
6 de febrer de 1902
S’aprova el reglament de l’Arxiconfraria Guàrdia d’honor al Sagrat Cor de Jesús de Mataró.
6 de febrer de 1781
S’estrena la pica ovalada de marbre blanc del baptisteri de l’església de Santa Maria de Manresa.
8 de febrer de 1782
A causa d’una gran sequera, es porta en processó les relíquies de sant Eudald al monestir de Ripoll i l’endemà es torna a la seva església de la qual és titular.
9 de Febrer de 1796
El testament de Marguerida Tutllo, fill de Ripoll però resident a Lleida, estableix que es faci un novenari a sant Eudald.
10 de febrer de 1410
Francesc de Blanes, bisbe de Barcelona, mor a causa de la pesta de la ciutat.
10 de febrer de 1917
És autoritzada per l’abat de Montserrat, Antoni M. Marcet, la delegació de Santa Maria de Montserrat a la parròquia de Santa Maria de Mataró.
Bibliografia (cliqueu)