7 de gen. 2013

Efemèrides de la religiositat popular catalana: del 7 al 13 de gener

8 de gener de 1358
El bisbe de Vic, Ramon de Bellera, autoritza una important inversió econòmica per a la construcció de l’església de Santa Maria de Manresa.
8 de gener de 1803
El papa Pius VII concedeix permís per celebrar la festa la invenció de les sagrades relíquies dels Sants Màrtirs, Llucià i Marcià, de Vic.
9 de gener del 890
Ingobert, bisbe d'Urgell, acut a consagrar l'església dedicada a sant Climent a la vil·la d'Ardòvol.
11 de gener de 1597
El rector, el batlle, els obrers i alguns parroquians de sant Pere de Torelló i tres mestre de casa per tal que realitzin importants reformes a l’edifici del santuari de Santa Maria de Bellmunt.
11 de gener de 1913
Consagració del nou altar major de l'església del Sant Esperit de Terrassa, pel bisbe Laguarda, que perduraria fins a la Guerra Civil.
12 de gener del 941
El vescomte de Berguedà Onofre i la seva esposa Guinedella donen un alou “al senyor Déu i la seva mare santa Maria del monestir de Serrateix i de sant Urbici màrtir, que reposa en la seva present església”.
13 de gener del 615
S'inicia un concili al qual assisteixen catorze bisbes a convocatòria del metropolità Eusebi, arquebisbe de Tarragona.
13 de gener del 888
Gotmar, bisbe de Vic, participa en la consagració de l'església dedicada a sant Andreu en el castell de Tona i la dota amb els delmes i les primícies corresponents al castell i al seu terme.
13 de gener de 1247
Un monjo de Santa Maria de Serrateix anota, en un dels martirologis que “s’ha vist un gran raig de foc, a l’aire, sobre l’església de Sant Pere de Serrateix i quan semblava que es trobava ja el raig prop de terra, es dividí en dues parts i tot seguit va desaparèixer dels ulls. I això tingué lloc al capvespre, estant el cel sense cap núvol i sense llum del sol. I fou vist com un gran tros de ferro roent, sortint de la farga del foc, amb un so que semblava una paella bullent”.
Bibliografia (cliqueu)