31 de des. 2012

Efemèrides de la religiositat popular catalana: del 31 de desembre al 7 de gener

31 de desembre de 1377
Els feligresos de Santa Maria de Corcó, Pere de Revallencs, Guillem d’Arquerons i Pere Arimany funden un benefici que manava celebrar 150 misses a l’altar de Sant Miquel.
31 de desembre de 1877
Es produeix un incendi a la capella del Santíssim del temple parroquial de Santa Maria de Manlleu a l’extinció del qual participen molts veïns de la població.
31 de desembre de 1900
S’inaugura, al carrer dels Caputxins de Vic, la nova església i convent de les carmelites de la caritat fundades per santa Joaquim de Vedruna el 1826.
1 de gener de 1582
S’estableix la Confraria del Sant Nom de Jesús de la Seu de Manresa.
1 de gener de 1780
És beneïda pel bisbe de Girona, Tomàs de Lorenzana, l’església parroquial de Celrà un cop reformada.
1 de gener de 1958
Es beneeix la imatge de sant Eudald que es venera a l’església del col·legi de Pares Salesians de Ripoll.
2 de gener de 1340
Jaume de Besora, en la redacció del seu testament, funda una capellania amb dotació econòmica vinculada a l’església de Santa Maria de Besora.
3 de gener de 1112
El comte de Barcelona, Ramon Berenguer, i el bisbe Ramon Guillem consagren l'església de Santa Maria de Terrassa gairebé al mateix lloc on hi havia l'antiga catedral d'Ègara. A l'altar major s'hi dipositen les relíquies de sant Sever, sant Valentí i sant Julià.
3 de gener de 1809
Segons la tradició, el poble del Pont d’Armentera, va evitar l’ocupació de les tropes franceses gràcies al fet que els invasors van confondre uns teixits estesos al sol com si es tractés d’un nombrós exèrcit defensor.
3 de gener de 1921
És fundada l’Associació del Rosari Perpetu a la parròquia de Santa Maria de Mataró amb l’objectiu de distribuir i fomentar el rés del Rosari entre els seus associats
4 de gener del 941
Els esposos Auderis i Ermínia  fan donació d’un a peça de terra i una vinya “ad domum Sta. Maria vel ad suos servientes” situat al comtat de Berga en el lloc anomenat “serra de taxo”. Aquesta és la primera referència documental del monestir de Santa Maria de Serrateix
5 de gener de 1632
El bisbe de Vic Pere de Magarola, dóna quaranta dies d’indulgència als fidels que visitin el Santuari de Santa Maria del Coll els dies de la festivitat de la Verge entre d’altres diumenges i diades
5 de gener de 1900
A Manlleu se celebra la primera cavalcada de rebuda dels Reis de l’Orient. Fou organitzada per l’Associació Catalanista En Rafel de Casanova.
6 de gener de 1900
El bisbe de Barcelona Josep Morgades publica una pastoral recomanant l'ús de la llengua catalana en l'ensenyament del catecisme.
Bibliografia (cliqueu)