26 de nov. 2012

Efemèrides de la religiositat popular catalana: del 26 de novembre al 2 de desembre

26 de novembre de 1611
El vicari general de la diòcesi de Vic, Enric Alemany, concedeix a Lluís Descatllar el permís per enterrar els seus familiars dins la capella de Santa Bàrbara del castell de Montesquiu.
26 de novembre de 1627
Processó dels Sants Màrtirs, Llucià i Marcià, al santuari de la Mare de Déu de la Gleva (Masies de Voltregà)per demanar aigua.
26 de novembre de 1724
El bisbe de Vic, Ramon de Marimon, reclama la realització, a l’escultor Joan Sunyer, del retaule de la capella del Santíssim Sagrament de la Seu de Manresa, promogut per la confraria de la Minerva i que feia 9 anys que s’havia encomanat.
27 de novembre de 1832
És exposada la Sagrada Forma del Santíssim Misteri de Sant Joan de les Abadesses a causa d’un excés de pluja.
28 de novembre de 1686
En la seva visita pastoral a Alpens, el bisbe de Vic Antoni Pascual, dóna compte de com cal anar a les processons, especialment, en els casos dels principals llinatges familiars del lloc, els Graells i el Vila. Igualment manifesta que cal l’assistència de la població.
29 de novembre de 1482
Les principals autoritats de Barcelona fan una processó fins al santuari de la Mare de Déu de la Pietat de la ciutat en sentit de rogativa a causa d’una epidèmia de pesta obsequiant-la amb un ciri d’un dit de gruix i d’una llargada com el perímetres dels murs de la ciutat. Un cop partida en múltiples trossos, aquests ers van fer cremar dia i nit davant la imatge mariana fins que la ciutat es va veure deslliurada del mal.
29 de novembre de 1820
El bisbe de Vic, Ramon Strauch decreta que el vicari perpetu de Santa Maria de Manlleu passés a tenir la dignitat de rector, essent el primer i consolidant aquest càrrec a la parròquia.

30 de novembre de 1986
Celebració de les festes del centenari del santuari de Puig-agut moment en el qual són col·locades les tres creus a la confluència exacta dels termes municipals de Manlleu, Torelló i l’Esquirol.

30 de novembre de 1992
A la Cúria arquebisbal de Barcelona, presidida per Mons. Ricard Maria Carles, és constituït el tribunal per la causa de beatificació de Mn. Josep Guardiet i Pujol, que havia nascut a Manlleu l’any 1879 i havia estat assassinat el 1936.
Bibliografia (cliqueu)