29 d’ag. 2012

Relíquies del cotó de santa Sabina d’Olot

A Catalunya es veneren (o s’han venerat) dues santa Sabina. D’una d’elles deu ser aquest cotó que, com en d’altres casos, ha esdevingut una “relíquia per contacte”. De fet, quan hi ha hagut l’interès en fer uns sobres impresos com aquest significa que la devoció a la santa ha estat ferma i incontestable.
A l’església de Sant Esteve d’Olot es veneraven les relíquies de l’altra santa Sabina. En una urna de plata que guardava el seu cap, ossos principals i part de la seva sang. Es tractava d’una de tantes  restes sacres que s’atribuïen a màrtirs cristians enterrats als antics cementiris de Roma, en concret del Ciríac. El 6 de desembre de 1667, el provincial dels jesuïtes, Jacint Piquer les havia obsequiat  a diversos comissionats d’Olot. La tradició recomanava, en cas de sequera, acompanyar les relíquies de santa Sabina a l’església del Tura on testaven fins que queia la pluja. Havia estat fundada una confraria dedicada a aquesta santa que fou concedida, el 1684, pel papa Innocenci XI. La seva festivitat és indicada pel 29 d’agost.
Font:
Paluzié, Esteve. Olot, su comarca, sus extinguidos volcanes, su historia civil, religiosa y local. Barcelona: Establecimiento Tipográfico de Jaime Jepís, 1860, p. 150