9 d’ag. 2012

Sant Eudald: mil vuit anys de patró de Ripoll

El 1004, la població de Ripoll vivia arrecerada al seu monestir. Tota la comarca vivia una mala anyada. Una forta sequera malmetia les collites i provocava fam, debilitat i afavoria l’aparició i escampada d’epidèmies infeccioses. Els ripollesos, amb l’abat Seniofred al capdavant, van implorar l’ajuda divina. L’intercessor per reclamar-la el tenien, des del 978 ben a prop. Les relíquies de sant Eudald i el seu poder teúrgic havia de ser la solució a tanta desgràcia (1).
El 9 d’agost de 1004, una solemne processó va sortir de l’església de Santa Maria del monestir ripollès fins a l’església de Santa Oliva –que posteriorment va ser dedicada a sant Eudald. Allà es van trobar amb la  processó que venia de Vallfogona on també patien els mateixos mals.
L’esdeveniment i la convicció dels ripollesos devia ser molt gran com per considerar-lo un sant ‘especial’ i, d’alguna manera el més afavoridor per al col·lectiu. Joaquim Boixés afirmava que aquesta aclamació “fou un vot popular i devia tenir gran importància quan l’Abat s’avingué a ‘perdre’ una joia que considerava pròpia del Monestir –ja que les relíquies de sants eren el més preuat tresor dels cenobis- per a que els ripollesos dediquessin una església pròpia al Sant Patró” (2). Certament, l’església que va reunir les dues processons va ser dedicada al nou patró temps després. Josep M. Pellicer situa aquest moment l’11 d’agost de 1004; és a dir, dos dies després de les rogatives (3). Malgrat aquesta afirmació, Ramon Bonet desestima que la dedicació fos immediata sinó que tindria lloc el 3 de febrer de 1054 (4).
Aquest temple perduraria, després de diverses reformes degudes als estralls de les incursions de l’exèrcit francès, fins al 1936, a l’inici de la Guerra Civil Espanyola. L’espai que ocupava ara és una plaça.

Notes:
1 Sant Eudald: patró de Ripoll 1004-2004. Ripoll: Ajuntament de Ripoll; Imp. Maideu, 2004, p. 7
2 Boixés, Joaquim. El petit país del Ripollès. Ripoll: Edicions Maideu, 1970, p.37
3Pellicer, Josep M. El monasterio de Ripoll. Gerona: Establecimiento Tipográfico de Manuel Llach, 1872, p. 22
4 Bonet, Ramon. Vida i culte de sant Eudald: patró de la comtal Vila de Ripoll: La història, la tradició, la llegenda. Ripoll; Olot: Imp. Bonet, 1984,p.87-88

Amb aquesta efemèride, anunciem que a partir del proper dilluns des de primera hora, setmana a setmana, en aquest bloc hi trobareu un recull de les diverses efemèrides catalans de la religiositat popular. Espero que sigui un estudi interessant per a tothom.