13 d’ag. 2012

Relíquia de la Venerable Filomena de Santa Coloma

Josepa Ferrer i Galzeran va néixer a Móra d’Ebre l’any 1841 en una família de deu germans. Quan tenia 13 anys es va veure atreta per la vida mística i contemplativa ingressant al convent de les mínimes de Sant Francesc de Paula, a Valls, adoptant el nom de Filomena de Santa Coloma. Diversos períodes d’èxtasi li van proporcionar visions i revelacions de caràcter espiritual. Va viure entregada a la recerca de la perfecció moral amb una gran entrega a la penitència.
Josep-Rafael Carreras de Nadal, al Diccionari d’història eclesiàstica de Catalunya, en diu que “es tracta  d’un dels casos més evidents  i extraordinaris de la mística cristiana de tots els temps”. Va morir, a Valls, l’any 1868. La seva fama de santedat va estar acompanyada per la incorruptibilitat del seu cos.
El papa Lleó XIII la va declarar venerable l’any 1891 i Joan Pau II va iniciar el seu procés de beatificació l’any 1989.

Bibliografia:
“Filomena de Santa Coloma” dins Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, vol. 11, p. 130
Carreras de Nadal, Josep-Rafael. “Filomena de Santa Coloma” dins Diccionari d’història eclesiàstica de Catalunya. Barcelona: Generalitat de Catalunya: Claret, 2000, vol. 2, p. 178