17 de jul. 2012

El Museu dels Sants d’Olot, una visita obligada

El març de 2007 es va inaugurar el Museu dels Sants d’Olot. Un espai cultural imprescindible per tothom que tingui interès per la religiositat popular del nostre país.


El museu es troba ubicat en el carrer Joaquim Vayreda, 9 d’Olot dins un edifici neogòtic, antiga seu del taller Arte Cristiano. Aquest va ser el primer taller d'imatgeria religiosa fundat a la ciutat, l'any 1880, per Joaquim Vayreda, Josep Berga i Boix i Valentí Carrera. La intenció era la de proporcionar un futur professional als alumnes de l'Escola Pública de Dibuix d'Olot.

D’aquesta manera, a la capital de la Garrotxa es va anar consolidant una indústria artesanal dedicada a la fabricació d’imatgeria religiosa. La producció de diversos tallers va convertir la ciutat en un referent en aquest àmbit i que, malgrat els canvis socials, segueix representant.


Un dels atractius del museu és poder presenciar (en jornades laborables) és poder presenciar el treball que encara es porta a terme a la planta dels soterrani. És molt interessant conèixer la labor que generava uns elements de devoció i decoració que, temps enrere, eren molt freqüents a les llars catalanes.


La planta baixa i primera planta, conté el gruix de l’exposició permanent d’imatgeria religiosa així com sales d’imatgeria popular, com els gegants i el bestiari festiu així com les figures de pessebre.

Podeu veure un reportatge sobre el museu dels Sants d'Olot inclòs dins el programa de Televisió Transversal i emès per les televisions locals de Comunicàlia.

1 comentari:

Galderich ha dit...

Com dius tu, imprescindible per a tothom que tingui certa sensibilitat per a la cultura popular.