8 de juny 2012

Sant Miquel dels Sants: fa 150 anys de la seva canonització

Plafó de rajoles
Un dia com avui de 1862, el papa Pius IX va canonitzar el, fins aleshores, beat Miquel dels Sants. Així, l’actual patró de la ciutat de Vic va adquirir la máxima qualificació d’entre els fidels de l’Església catòlica.


Templet de Sant Miquel Xic
Miquel Argemir i Mitjà va néixer a l’antic carrer de Sant Hipòlit de Vic, el 29 de setembre de 1591 i era fill d’un notari que va arribar a conseller en cap de la mateixa ciutat. Orfe de mare quan només tenia un any de vida, va viure la seva infantesa amb mostres de profunda religiositat i de penitència així com la declarada intenció de fer vida eremítica.

Llinda de l'oratori de la casa natalícia
Va iniciar els estudis de gramàtica als Estudis Generals de Vic  quan tenia deu anys i, l’any següent, va fer els de càtedra major, coincidint amb la mort del seu pare. L’any 1603 va ingressar als convent barceloní de l’orde de la Santíssima Trinitat de la Redempció de Captius, els membres del qual eren coneguts com a trinitaris calçats on va ser destinat al servei de l’església i de la sagristia. El 1608, buscant una vida més austera, va ingressar a Oteiza a l’orde dels Trinitaris Descalços, reforma de l’anterior. Posteriorment, a Alcalà de Henares professà dins l’orde com a Miquel dels Sants, nom amb el qual seria conegut. Seguidament va ser destinat al convent de La Solana  i Sevilla on va tenir les primeres experiències místiques. Entre 1611 i 1615 va estudiar filosofia a Baeza i teologia a la Universitat de Salamanca i, ja prevere, és ordenat sacerdot a la ciutat portuguesa de Faro. Finalment és destinat, amb el càrrec de director, al convent de Valladolid.

En els darrers anys de la seva vida va exercir la pràctica de la confessió i la predicació essent sovintejades les mostres d’èxtasi místic. El 10 d’abril de 1625, quan tenia trenta-tres anys, va morir a la ciutat de Castella-Lleó.

Vic, la ciutat nadiua del sant, conserva diversos llocs i edificis relacionats que se li relacionen. A l’antic carrer de Sant Hipòlit, avui de Sant Miquel dels Sants, hi ha la casa on va néixer. L’any 1779 i amb motiu de la beatificació, va ser convertida en capella pública i oratori. S’hi conserven alguns dels objectes relacionats amb la seva vida i elements de la devoció que Vic li ha mostrat.
Capelleta a la Casa de la Ciutat
A la banda nord-est del nucli urbà de Vic hi ha l’oratori de Sant Miquel Xic, isolat i erigit en la mateixa època. Commemora el lloc on la tradició diu que essent infant es va rebolcar sobre uns arços plens d’espines sense fer-se ferides.

Avui, a les 7 de la tarda, a la catedral de la ciutat vigatana tindrà lloc una missa en acció de gràcies amb motiu de la commemoració dels 150 de la canonització de sant Miquel. Serà presidida pel bisbe Romà Casanova.