21 de juny 2012

Les festes del Call del Ter de Manlleu dedicades a sant Lluís

Festes de sant Lluís de 1944. Foto Valls; 
Fons Biblioteca Municipal de Manlleu
L’actual carrer d’Enric Delaris, tradicionalment conegut com a Call del Ter, acull dues capelletes. Una, dedicada a sant Antoni Abat és actualment buida i es troba a la part alta; l’altra, a mig camí cap al riu, conté la imatge de sant Lluís Gonzaga. Era amb motiu de la festivitat d’aquest darrer sant, el 21 de juny, que els veïns celebraven unes festes molt participades i de les quals, malauradament, només en resta el record.
Pel que fa al motiu de la col·locació del sant en la seva fornícula, hi ha dues versions que intenten explicar-lo: Esteve Gaja esmenta que “hom pot admetre com a possible si això vindria pel nom d’algun propietari que, en construir-hi la casa, posà la capella del seu patró” (1); l’altra fa referència al patronatge del sant, dedicat al jovent estudiant, i que s’hauria situat, com realment era fins a 1940, davant mateix de l’escola del Sagrat Cor de Jesús que els Germans de La Salle van fundar el 1880.
A principi de la Guerra Civil la imatge va ser destruïda; posteriorment, per l’aiguat d’octubre de 1940, va quedar molt afectada la casa que tenia la fornícula a la façana i per aquesta raó es va traslladar la ubicació a un altre edifici, a l’altra banda i carrer amunt. La inauguració  solemne va tenir lloc el 18 de juny de 1944. Aquell dia va fer-se un ofici a l’església parroquial de Santa Maria seguit de la corresponent processó que va conduir l’escultura, després de ser beneïda, fins al seu lloc actual.
A finals del segle XIX, Domènec Torrent i Garriga ja esmenta que el carrer feia festa per sant Lluís malgrat que no comenta res de la capelleta (2). A mitjan segle XX, aquesta festa veïnal va arribar a ser de les més celebrades de Manlleu. Durant uns anys va ser característic fer un correbou tot tancant els accessos del carrer per impedir alguna fugida imprevista. Les festes encara es van celebrar a final de la dècada de 1980. En una de les darreres edicions, el 1987, la premsa explicava el programa que s’hi oferia: “Actes religiosos, jocs per a la mainada, ballaruga, música per donar i per vendre tot el dia... tot plegat un pilot d'atractius que van atorgar vida a les garlandes que en tota la llargada del carrer guarnien la festa. Després de la xocolatada, fer rebentar els globus lligats a les cames, va resultar un bon espectacle per als grans i un tip de saltar i riure per als petits (3)”.

Notes
1 Gaja, Esteve. “Els carrers de Manlleu” dins Lletres amicals. Manlleu: cròniques i textos literaris, 1956, vol. 11. [Sèrie dipositada a la Biblioteca Municipal de Manlleu]
2 Torrent, Domènec. Manlleu, croquis para su historia. Vic : Imprenta y Libreria de Ramon Anglada, 1983, p. 147
3 Molist, Carles. “Sant Lluís al carrer del Germà Delaris” dins Manlleu-publicació, núm. 438, 26 de juny de 1987, p. 6