17 de juny 2012

Davant la Font de la Mare de Déu de Manlleu encara es canten els seus goigs

Com cada any, en un dels diumenges posteriors a Corpus (la tradició mana fer-ho el que s’escau dins l’octava posterior a la diada dedicada a l’Eucaristia), Manlleu celebra la Festa de la Mare de Déu de la Font. Es tracta d'una de les poques festes veïnals que aplega el sentiment i la devoció popular característica de temps passats.

Aquesta particular advocació, amb un important reconeixement local, és venerada dins el temple on, des de 1722, es recullen les aigües conduïdes des d’un pou que en època medieval ja hi havia davant de l’església de Santa Maria. La festa que anualment la recorda ja se celebrava en ple segle XIX.

Abans de 1869, Mn, Ramon Andreu va escriure els Goigs a Nostra Senyora de la Font de Manlleu. En aquella època, segons Domènec Torrent i Garriga, la imatge estava envoltada de retaules i altres ofrenes de devots que el bisbe de Vic els va fer retirar per considerar-los poc apropiats per aquell lloc.


Els goigs que actualment es canten, però, són posteriors. El 2 de juny de 1929, s’estrenaven els Goigs de la Mare de Déu de la Font de la Vila de Manlleu escrits pel recentment recordat Mn. Joan Puntí i Collell amb música de Mn. Ferran Gorchs. Són els que, encara ara, es canten al finalitzar el Sant Rosari que es resa davant mateix de la imatge mariana. Els podeu escoltar al web Els goig d’Obaga del Col·lectiu Obaga.