2 de maig 2012

Sant Vicenç de Castellet celebra l’aplec del panellet de Vallhonesta

El primer dia de maig, com fa cinquanta-vuit anys, els habitants de sant Vicenç de Castellet (Bages) han celebrat l’aplec del panellet de Vallhonesta.
Després de l’obligada caminada des del nucli urbà, per camins bosquerols, els santvicentins i les santvicentines es van apropar a l’ermita, antiga església parroquial, de sant Pere de Vallhonesta. Allà s’hi va celebrar una missa i, a la sortida, es van oferir els “panellets” del qual en pren el nom l’aplec.
L’oferiment de “panellets” o peces de pa cuit en aquesta celebració, té origen  a l’edat mitjana quan a l’hostal de sant Jaume de Vallhonesta, proper al santuari, s’oferia aquest aliment en forma d’almoina als més necessitats que estaven de pas pel camí ral que anava de Barcelona a Manresa. El bisbe Antoni Pasqual, el 1692, va instituir aquest gest simbòlic que es va traslladar dee la capella de l’Hostal cap al santuari de sant Pere. Després de restar un temps sense recordar-se, entre 1932 i 1954, es va recuperar en el format actual de caràcter ben popular. La tradició local afirma que quin mantingui sencer aquest pa o panellet fins l’aplec següent haurà manifestat no haver passat necessitats ni gana suficient com per haver-lo necessitat. En l’edició d’enguany es van repartir uns 950 panellets i es calculava que n’haurien faltat dos-cents més  per cobrir tots l’assistència.Segons Catalunya romànica (1), l’església de sant Pere de Vallhonesta havia exercí funcions parroquials fins que les va perdre en favor de sant Vicenç de Castellet i fins al 1850 fou un municipi independent. L’edifici ja és documentat l’any 1115 i ja forma part de les primers llistes de parròquies del bisbat de Vic de 1154. Arquitectònicament presenta diferents etapes, amb la nau i l’absis iniciats el segle XI i la resta en la centúria següent amb afegits del segle XIII quan es va aixecar l’imponent campanar d’espadanya.
El Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet o Santvicentí, vetlla per al manteniment de la festa i de l’edifici de sant Pere de Vallhonesta. En aquesta ocasió, l’entitat va ser acompanyada amb l’agrupació gegantera i sardanista del municipi, el gremi de carreters i cansaladers, la parròquia de Sant Vicenç i l’Associació de Veïns de Vallhonesta.

Agreixo el reportatge fotogràfic a Núria Silvestre, manlleuenca santvicentina.

Nota:
1 “Sant Pere de Vallhonesta” dins Catalunya romànica. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, vol XI, p. 489-192

1 comentari:

Núria Silvestre Gusí ha dit...

Bon reportatge de devoció transcomarcal!