16 de maig 2012

El primer full de goigs amb codi QR és de Manlleu

Els Goigs al retrobament de l’arqueta dels Sants Màrtirs de Manlleu han esdevingut el primer full de goigs editat amb codi Qr. Aquest dimecres, 16 de maig de 2012, han estat presentats a la seu de l’associació Amics dels Goigs de Barcelona, que ha estat l’entitat que n’ha assumit l’edició. Vegeu el full al bloc dels Amics dels Goigs.

Aquests goigs recullen la història d’un reliquiari que, setanta-cinc anys després de desaparèixer, va ser identificat entre les peces exposades al Museu Episcopal de Vic. Aquesta arqueta de plata està relacionada amb la devoció a quatre suposats sants màrtirs, les restes dels quals van arribar a Santa Maria de Manlleu l’any 1680. Poc després, els fidels de la parròquia van encarregar la peça d’orfebreria barroca, que va restar en un altar de l’església fins al 1936. A l’inici de la Guerra Civil, tot i ser salvada de la crema del temple parroquial, va ser lliurada a les autoritats d’aquell convuls moment. Des d’aleshores se’n va perdre la pista fins que la passada tardor, mitjançant la comparació de fotografies antigues i actuals, va ser localitzada entre les peces exposades al MEV. Els goigs presentats són el testimoni de l’antiga veneració, però especialment d’aquests darrers fets que, com s’haurien explicat segles enrere, es presenten en un full de goigs, amb text poètic, il·lustracions artístiques i una melodia per ser cantats.

En la producció d’aquests goigs hi han intervingut tres osonencs: l’il·lustrador manlleuenc Toni Donada Madiroles, que ha assumit la part gràfica i la compaginació; el santquirzenc Josep Capdevila i Sanitjas, que ha compost una melodia original, i el també manlleuenc Joan Arimany i Juventeny (que va identificar l’arqueta entre les peces del MEV), que ha escrit la nota històrica i s’ha encarregat de la coordinació. Conjuntament amb els tres osonencs, la barcelonina Nora Vela i González, experta en goigs, n’ha fet la revisió literària i l’actualització del text, tot partint de l’escrit original del segle XIX, sorgit de la ploma de mossèn Ramon Andreu i Berenguer.

La principal aportació d’aquests goigs, però, és la incorporació d’un codi QR que facilita, mitjançant un telèfon mòbil, escoltar-ne la melodia. La importància de la introducció d’aquest element de codificació electrònica rau en el fet que, després de cinc-cents anys de publicació de goigs, entren a l’era de les noves tecnologies de la comunicació. De la mateixa manera que, a finals del segle XIX, van incorporar-se les partitures musicals, les fotografies en les estampacions o el color en les decoracions dels goigs, en aquesta ocasió es fa un pas més en la seva actualització. 

Podeu provar el codi amb un telèfon mòbil que tingui la corresponent aplicació:

Els goigs, en tant que documents literaris pensats per ser cantats, ara disposaran d’un sistema que facilitarà l’adequació de la lletra a la melodia que els correspon fins i tot en el cas que la persona que els interpreti no tingui coneixements de solfeig.


El codi us dirigirà cap a una pàgina web on es veurà i s'escoltarà el següent:La presentació, a Osona, d’aquests goigs, tindrà lloc el divendres 18 de maig de 2012, a dos quarts de 9 del vespre, a l’església de Santa Maria de Manlleu. L’esdeveniment estarà emmarcat per la conferència “Història antiga i recent de l’Arqueta dels Sants Màrtirs de Manlleu” a càrrec de Toni Donada i Joan Arimany. Al final de la xerrada, el cor parroquial de Santa Maria, amb Joan Usart a l’orgue, cantaran els goigs per primera vegada.


2 comentaris:

Amics dels Goigs ha dit...

Els Amics dels Goigs estem molt satisfets de la bona col·laboració trobada en els manlleuencs, per tal de fer possible aquesta nova etapa en la presentació dels fulls dels goigs.

Zerosetze ha dit...

Que us vagi molt bé l'estrena del cant coral, Joan.
Quina emoció.
Encara que no sé si serà tanta com la de sentir la melodia que sembla sortir del paper a través del mòbil!
Una data per a la Història.