24 de febr. 2012

24 de febrer d’any de traspàs: un dia sense sants?


Us convido a fer un senzill exercici. Cerqueu, en algun dels calendaris més popular on consta el santoral, quints sants se celebren avui, 24 de febrer de 2012. Cap. Més aviat hi ha la frase: Dia afegit per ser any bixest (1).
Després de la sorpresa en adonarem que, enguany, 2012, és any de traspàs. I ja sap la ciència popular que, cada quatre anys, s’afegeix un dia al calendari per compensar el desajust del còmput temporal utilitzat en els darrers segles. I, aparentment, aquest dia és el 29 de febrer. Però no, el dia afegit és, realment, el dia 24.
L’actual calendari, anomenat gregorià, va ser la reforma de l’anterior anomentat Julià per haver estat promogut per Juli Cèsar. Ja aleshores es van adonar que el desajustament en el calendari solar de dotze mesos, demanava la introducció d’un dia. Aquest dia es va situar, segons la fórmula romana entre els mesos de febrer i març. Tenint en compte que els comptes es feien a partir de les calendes de març, es va triar el “sexto dia ante calendas martias”; és a dir, did dies abans de les calendes de març. Això és el 24 de febrer. A aquest dies, seguint amb la denominació llatina va ser el dia bis-sexto die calendas martias. I d’aquí el mot “bixest”.

1 Ramon, Fray. Calendario religioso, astronómico y literario. Barcelona. Sociedad Española de LIbereria, 2012, p. 7. Calendari dels pagesos. Barcelona: Publicacions Tomàs, SCP, p. 11

Vegeu:
Pratdesaba, Josep. “La reforma del calendario”. 1962, Vol. 4, Núm. 40, p. 229
“Año bisiesto” [en línia] Wikiipedia.  Wikimedia Foundation, Inc.[Consulta: 22 de febrero de 2012] Disponicle a: http://es.wikipedia.org/wiki/A%C3%B1o_bisiesto

10 comentaris:

Puigmalet ha dit...

El Diccionari dels sants de cada dia de Philippe Rouillard avui indica tres sants:

- Joan el Segador. Un monjo de Calàbria, possible patró dels segadors.
- Matias (Macià). Un "apòstol de recanvi" que "va perdre el cap d'una destralada, cosa que l'ha fet un dels patrons dels fusters i dels carnicers."
- Pretextat. Arquebisbe de Rouen fet assassinar per la reina Fredegonda "per incompatibilitat de caràcters".

Vegi's el to d'humor negre del llibre.

Joan Arimany Juventeny ha dit...

El cas és que, benvolgut Puigmalet, si el 24 de febrer és el dia afegit (i no el 29 com sembla aparentment) en el mes de febrer i en els anys de traspàs, aleshores aquests sants només se celebren cada quatre anys.

Zerosetze ha dit...

Ja has begut oli, Joan Arimany, anorrear tot un bisbe com sant Pretextat! Sembla que tothom li té mania: primer Fredegonda i ara "tu quoque, fili"

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Ai, ja sabia que ho tenia mal parat...

Antoni ha dit...

Jo ho desconeixia, però, en favor de l'argument d'en Joan, a l'estimat "Calendari dels Pagesos" hi diu ben clarament al dia 24: "dia afegit per ser any bixest" i no hi afegeix res més, cap sant.

Per contra, a la resta de calendaris que corren per casa, inclús al "bloc Maragall" a tots hi consten sants i només coincideixen amb sant Modest.

Zerosetze ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Zerosetze ha dit...

Això es posa interessant. Acabo de trobar a l’edició de Barcelona de 1853 de l'Año cristiano de Jean Croiset aquesta anotació relativa al dia 24 de febrer, trànsit de sant Maties: “Su vida puede verse en el siguiente dia 25; y la oración de la misa se traslada a tal dia como hoy, 24, cuando el año es bisiesto
I també surten, aquest dia 24, al·lusions a tots els sants esmentats aquí fins ara.

Outsider friar ha dit...

Aquí sempre aprenc alguna cosa. He mirat, per curiositat, Les vies des Saints de Giry-Guerin, i, efectivament, el 24 de febrer afegeix que: "En l'année bisextile c'est le 25", llegenda que afegint cada dia un de més continua fins al 28 ("en l'année bisextile c'est le 29").

Zerosetze ha dit...

Quan ja havia fet els comentaris anteriors vaig trobar uns Goigs del Apóstol S. Matías publicats a Barcelona el 1872, que deien: “cual festa se celebra en lo 24 de febrer y en lo 25 si es any de traspàs”... es poden veure aquí http://bibliogoigs.blogspot.com/2012/02/goigs-de-sant-maties-la-seva-festa-es.html

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Antoni,
Sant Modest devia voler fer honor al seu nom en tal grau que, qui sap, va triar-se un dia que només se celebrés cada quatre anys. Això és modèstia!