29 de gen. 2012

Cinquena pregunta del Concurs hagiogràfic català: santes i sants tradicionals


De quin sant català haurien pogut prendre el nom els parts amb intervenció quirúrgica si no hagués existit Juli Cèsar?

Durant 15 dies, es plantejarà una pregunta diària relacionada amb un sant (o santa) tradicional català. Al final d'aquest període, qui hagi contestat i encertat més vegades i més aviat (cal utilitzar l'eina dels comentaris d'aquest bloc) obtindrà un exemplar dedicat del llibre Devoció, festa i veïnat. Us atreviu?
(Les preguntes en plantejaran a les 12 del migdia. Les respostes es donaran al finalitzar el concurs per si algú s’hi vol afegir a mig fer)

9 comentaris:

Antoni ha dit...

Potser m'equivoco, porò podria ser sant Ramon Nonat?

És el patró de les llevadores i de les dones que van de part, i va nèixer d'una cesària.

A veure si avui l'encerto :)

Galderich ha dit...

Com el 7è de cavalleria, torno a arribar tard... Jo també diria que és Sant Ramon Nonat!

Zerosetze ha dit...

Ramon Nonat segur, avui era fàcil! Un goigs del 1877 expliquen el cas molt expressivament:

Portentosament nasquéreu
en lo poble de Portell;
Infant del miracle, bell
de mare morta ¡ay! isquéreu

Júlia ha dit...

Ep, ja se m'han avançat, fill de Vilafranca, confessor de reis de reis i de papes... per cert, encara no sé ben bé quin pecat tan gros confessava que el feia plorar.

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Júlia,
Pot ser que et refereixis a sant Ramon de Penyafort?

Júlia ha dit...

No és el mateix el 'Nonat'? Sí, a aquest, el mateix que han citat els anteriors participants.

Júlia ha dit...

Potser m'he fet un embolic. Sembla que a la cançó popular que hem sentit tantes vegades els confonen, ara he vist queixes d'aquest fet en fòrums reivindicatius de santedats.

http://ca.wikisource.org/wiki/P%C3%A0gina:Cansons_de_la_terra_(1871).djvu/63

Júlia ha dit...

Malgrat els dubtes al voltant de la seva existència històrica, compta amb una gran devoció per part del poble. Historiadors com Antoni Pladevall pensen que en realitat no va existir i que es tracta d'un desdoblament de la figura de sant Ramon de Penyafort, un dels fundadors de l'Orde de la Mercè, a la que s'afegiren dades de la vida del frare mercedari Ramon de Blanes, primer màrtir de l'orde, a Granada. De fet, la majoria de dades que es coneixen de sant Ramon Nonat provenen de l'hagiografia que, sense citar cap font, en va escriure el mercedari Francisco Zumel (1540-1607) i que va ser gairebé copiada literalment en l'acta de canonització de 1626.

(de la 'viqui')

Joan Arimany Juventeny ha dit...

És cert, Julia, la cançó que esmentes embolica la cosa i barreja els dos sants. No la coneixia. Moltes gràcies per fer-me'n coneixedor. D'això es tracta, crec jo, aquest concurs: tots podem aprendre una mica més.
El fil entre la història i la ficció, en hagiografia, és tan fina que només grans experts com Pladevall poden posar llum. De fet, hi ha biografies de sants que, de tan perfectes, semblen inventades (i potser ho són) malgrat que el seu "destí" ja fos la santedat.