25 de des. 2011

El papa Benet XVI no saluda el Nadal en català. Perquè?

Des de fa anys que espero que el  suprem Pontífex, bisbe de Roma i papa i cap de l'Església catòlica, faci la salutació de Nadal en llengua catalana dins la benedicció Urbi et orbi del 25 de desembre. No hi ha manera. Hem d’iniciar una campanya per tal que es faci realitat!. El català,  llengua romànica parlada per més d'11,5 milions de persones (1) s’ho mereix. Cal adreçar la nostra petició formal per tal que el català sigui pres en consideració. El nostre territori, cristianitzat des d’abans del 259 (2) i la seva llengua, bé mereixen aquest modest gest. Volem escoltar de la veu de Benet XVI i dels seus successors: “En llengua catalana: Bon Nadal als homes i a les dones de bona voluntat!”.

Adheriu-vos a la campanya! Per la història i pel present, hem de sol·licitar que el papa faci ús del català en aquests missatges de ressò mundial!

Notes: 
1 1,0 1,1 «Ethnologue 2009 - Summary by language size» (en anglès).Ethnologue - Languages of the World, 2009. [Consulta: 5 abril 2011].
2 Segons les actes de martiri de sant Fruitós, els seus diaques Auguri i Eulogi


Relíquies de Josefina Vilaseca, la Maria Goretti catalana


Josefina Vilaseca i Alsina (1940-1952) va morir el dia de Nadal de fa 59 anys. Nascuda a Horta d’Avinyó, nucli del municipi bagenc d’Avinyó, va ser agredida i ferida mortalment tres setmanes abans a la masia de Salabarnada d’Artés. Les atencions rebudes a la Clínica de Sant Josep de Manresa no van ser suficient per evitar el seu traspàs.
Des d’aquell mateix moment, se la va comparar amb santa Maria Goretti, que havia estat recentment canonitzada, per la semblança en les circumstàncies de les seves morts. A mitjan any 2005, després de restar força temps aturada, es va reiniciar la causa per a la seva beatificació.
Podeu conèixer més sobre Josefina Vilaseca i Alsina tot ‘clicant’ damunt qualsevol de les imatges que acompanyen aquest text.  
  
Bibliografia ortodoxa i heterodoxa sobre Josefina Vilaseca:

Staehlin, Carlos M. Josefina Vilaseca: estudio de un martirio. Madrid: Editorial Razón y fe, 1953
Cruces, Mercedes. Agnus Dei: la verdadera història de Josefina Vilaseca i Alsina. Vic: Osona Comarca de Mitjans de Comunicació, 2009