25 de des. 2011

El papa Benet XVI no saluda el Nadal en català. Perquè?

Des de fa anys que espero que el  suprem Pontífex, bisbe de Roma i papa i cap de l'Església catòlica, faci la salutació de Nadal en llengua catalana dins la benedicció Urbi et orbi del 25 de desembre. No hi ha manera. Hem d’iniciar una campanya per tal que es faci realitat!. El català,  llengua romànica parlada per més d'11,5 milions de persones (1) s’ho mereix. Cal adreçar la nostra petició formal per tal que el català sigui pres en consideració. El nostre territori, cristianitzat des d’abans del 259 (2) i la seva llengua, bé mereixen aquest modest gest. Volem escoltar de la veu de Benet XVI i dels seus successors: “En llengua catalana: Bon Nadal als homes i a les dones de bona voluntat!”.

Adheriu-vos a la campanya! Per la història i pel present, hem de sol·licitar que el papa faci ús del català en aquests missatges de ressò mundial!

Notes: 
1 1,0 1,1 «Ethnologue 2009 - Summary by language size» (en anglès).Ethnologue - Languages of the World, 2009. [Consulta: 5 abril 2011].
2 Segons les actes de martiri de sant Fruitós, els seus diaques Auguri i Eulogi


8 comentaris:

miqueldevic ha dit...

No serà perquè no vol afegir més llenya al foc ? Potser limita els seus missatges nadalencs a les llengües amb Estat ? O no vol prendre partit en un afer que li produiria compromisos entre la cúria vaticana espanyolista i la sensibilitat catalanista d'un poble cada vegada amb menys fidels practicants ?

Cardenals espanyols versus Martinez Sistachs de Barcelona ? Identificació de l'ús de la llengua, per part del Papa, amb reconeixements d'altra índole política pels quels prefereix no escaldar-s'hi ?

Són preguntes que m'he fet sovint i reconeguent que la diplomàcia vaticana, precisament no és "trencadora" no l'utilitzarà mai per Nadal ni de forma "Urbi et Orbe" fins que Catalunya no sigui Estat. O sigui que ja ho sabeu si us voleu "Em-papar de català"...cal anar a votar.

De tota manera Bon Nadal a "tutti quanti lectoris hebeant in qüesta documenta et pulchra Devocioteca". Amen.

Zerosetze ha dit...

Doncs no serà perquè no en tingui notícia directa: entre la visita a la Sagrada Família de l'any passat, i l'expo de Gaudí que té ara a casa seva...però ja ho deia sant Agustí "Roma locuta, causa finita"

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Hola MIquel i Nora,
M'aclapreu amb tanta llatinada. Us dono la raó a tots dos. De fet, tot plegat ens diu que la nostra llengua no està completament normalitzada.
Però ja seria hora que aquest gest "papal" arribés. No diuen els diaris que hi ha tanta presència de catalans al Vaticà i que hi ha tanta influència (bé, potser no tanta) catalana... Doncs no estaria malament que es mostrés amb aquesta petita, però alhora gran, constatació.

Puigmalet ha dit...

És evidentment un tema polític, com tants d'altres en què no es té en compte el valor quantitatiu dels catalanoparlants sinó el pobre valor qualitatiu essent com estem sotmesos en molts aspectes, entre ells el lingüístic.

miqueldevic ha dit...

Qui ho deia que religió i polìtica no s'havien de barrejar ? A l'Orient les esglésies són locals i allí les llengües deixen de ser problema, a l'igual que no és problema el català dins de la Conferència Episcopal Catalana. El problema és que de fet amb aquella situació d'esglésies nacionals, l'església deixa de ser universal (katholikós) per convertir-se en una corretja del poder estatal, nacional en definitiva: Grècia, Bulgària, Romania, Russia, Xipre etc.. Perquè no tornem al llatí ? Potser seria el més modern i sensat abans de fotrens els diccionaris pel cap en nom de Déu...o de "déu".

Galderich ha dit...

Andorra té com a idioma oficial el català i el seu cap d'Estat (compartit) és un bisbe.

Perdoneu, però algú ho havia de dir!

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Galderich,
Tens tota la raó. No havia caigut en el fet que el català és llengua oficial de l'estat andorrà. Aquest argument hauria de ser suficient per incloure el català en, almenys, la salutació nadalenca papal.

Outsider friar ha dit...

Seria bonic sentir-ho, però de moment em sembla poc probable. Però, per què som catalans si no per embrancar-nos en causes perdudes?
miqueldevic, veig que coneixeu l'idioma que parlava aquell Salvatore de Il nome della rosa. :D