25 d’oct. 2011

L’arqueta dels sants Màrtirs de Manlleu es conserva al Museu Episcopal de Vic

El servei de premsa del Museu Episcopal de Vic, aquesta tarda, ha emès aquesta nota:

L’arqueta dels sants Màrtirs de Manlleu es conserva al Museu Episcopal de Vic

Aquesta obra d’argenteria de finals del segle XVII o principis del XVIII, s’havia donat per perduda des de l’ inici de la guerra Civil.


Dilluns 24 d’octubre al matí, Mn. Joan Serrassa, rector de la parroquia de Santa Maria de Manlleu i Joan Arimany, que ha realitzat una investigació sobre els sants patrons de la comarca, van visitar l’arqueta dels Sants Màrtirs que es conserva al Museu Episcopal de Vic, acompanyats del director del Museu Josep Mª Riba.
A partir de la recerca que ha portat a terme Joan Arimany, s’ha pogut identificar l’arqueta conservada al Museu, com el reliquiari que s’havia venerat a Manlleu durant dos segles i mig. L’arqueta s’havia donat per perduda després de la destrucció de l’església de Santa Maria amb la Guerra Civil a l’any 1936. Aquesta obra, tal i com va passar amb d’altres, probablement va ser guardada per alguna persona que va aconseguir protegir-la. D’alguna manera desconeguda l’arqueta va arribar al Museu, però fins ara no es tenia constància de la seva procedència.

En acabar la Guerra civil es van fer intents per localitzar l’arqueta,

repartint fotografies per diverses poblacions catalanes, però cap gestió va donar fruit i es creia que havia estat destruïda. Sortosament no va ser destrossada ni venuda a cap col·leccionista i va anar a parar al MEV, que té bona cura de la seva conservació i exposició a les sales d’orfebreria perquè tots els visitants en pugui gaudir.

L’arqueta és una caixa rectangular, sense contingut, de plaques de plata fosa. A les dues cares majors hi ha els relleus del quatre sants amb la palma del martiri. En les dues cares laterals, hi ha el relleu d’un querubí. La tapa de forma bombada i molt treballada, conté un petit Sant Crist i la figura de sant Antoni de Pàdua.

Premsa MEV

Vic, 25 d’octubre de 2011


Il·lustració: Arqueta dels Sants Màrtirs fotografia abans de 1936. Foto Lluís Coll. Arxiu Valls

2 comentaris:

Galderich ha dit...

Ep, moltíssimes felicitats!

Volem veure-la amb unes molt bones fotografies!

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Hola Galderich,
Agraït per les teves paraules. Tot arribarà.
De moment, podeu veure l'arqueta a: http://www.museuepiscopalvic.com/coleccions_more.asp?id=234&s=14&r=