2 de jul. 2011

El Santuari de Puig-agut recupera el seu timpà artístic, 75 anys després

Aquest matí ha estat dut a terme un dels actes més simbòlics de la commemoració del 125è aniversari de la benedicció del Santuari de Puig-agut de Manlleu. La recuperació del timpà, gairebé idèntic a l’original que contenia la façana del temple expiatori fins a 1936, és un nova mostra de la devoció al Sagrat Cor de Jesús i un pas més cap a l’embelliment absolut del temple, d’acord a com era abans de la Guerra Civil. La decidida empenta de la Pabordia de Puig-agut, amb Xavier Valls al capdavant, i la complicitat i col·laboració de la família propietària del Santuari, van permetre posar en mans de l’artista de Sant Vicenç de Torelló, Ernest Homs, la reproducció del motlle d’aquesta obra i la seva conversió en materials moderns, lleugers i resistents.
L’escena presenta l’apòstol Tomàs quan posa la mà a la nafra del costat de Jesús, un cop ja havia ressuscitat, per creure que el fet ha estat una realitat. Ho descriu l’Evangeli de Sant Joan: “Però Tomàs, un dels dotze l’anomenat ‘Bessó’, no era amb ells quan s’hi presentà Jesús. Els deixebles, doncs, li deien: Hem vist el Senyor”. Però ells els digué: “Si no veig a les seves mans el senyal dels claus, i no fico la mà al seu costat, no ho creuré”. Al cap de vuit dues, els deixebles eren una altra vegada dintre, i Tomàs amb ells. Jesús s’hi presentà, estant tancades les portes, es posa al mig i diu: Pau a vosaltres!”. Després diu a Tomàs: “Porta el dit aquí i mira’m les mans, i porta la mà i fica-me-la al costat, i no siguis incrèdul, sinó creien”. Tomàs li respongué: “Senyor meu i Déu meu!”. Jesús li diu: “Perquè m’has vist has cregut? Sortosos els qui creuran sense haver vist!” (Jn 20, 24-29).
Es desconeix quina era la intencionalitat del promotor del Santuari, Ramon Madirolas, quan va encarregar aquest timpà al taller Barberí d’Olot per a confeccionar-lo en coure. Podria tenir relació amb el fet que la llança del soldat romà, conegut com sant Longí, va arribar fins al mateix cor de Jesús, invocat en el mateix Santuari de Puig-agut...? O al fet que tothom que passaria per sota el timpà, i s’endinsaria al mateix temple, perdria tots els seus dubtes com li va passar a Tomàs...? Demà, a la tarda, després del rés del Sant Rosari (dos quarts de 6 de la tarda) i la Santa Missa, presidida pel bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova (a les 6) es preveu que el prelat beneeixi aquest nou timpà. Posteriorment, hi haurà un audició de sardanes a càrrec de la cobla Canigó.

A les il·lustracions es pot veure com Ernest Homs lliura la seva obra i assessora en la seva correcta col·locació.


2 comentaris:

Zerosetze ha dit...

Joan, magnífic i testimonial reportatge sobre la recuperació gràfica del timpà de Puig-agut.
A més, considerant que demà és la festivitat de sant Tomàs, la celebració no podrà ser més oportuna i rodona!
Que us vagi molt bé la festa!

Galderich ha dit...

Joan,
Jo crec que la frase de "Sortosos els qui creuran sense haver vist!" és la clau per entendre la intencionalitat. Qui és guiat pel Sagrat Cor de Jesús (a prop on va estar la llança de la nafra) no dubtarà mai de les seves ensenyances.
Bona festa!