22 de gen. 2011

Prats de Lluçanès celebra la diada de Sant Vicenç

Prats de Lluçanès celebra la seva festa major d’estiu dedicada a sant Vicenç amb un mesurat ritual. El dia 22 de gener, després del solemne ofici dedicat al patró, els gegants ballen davant l’església. Després, desfila tota la població cap a la Plaça Vella on esdevé la Trencadansa. Vuit parelles en dos grups, encapçalades pels capdansers, han seguit tota l’activitat festamajonera des de primera hora i es preparen per als moviments del ball centenari.
Tot just arribats a plaça, els dos capdansers van a cercar l’alcalde i altres personalitats per donar una volta d’honor. Seguidament es preparen per dansar la trencadansa, el ballet de Déu i la corranda. La primera d’aquestes danses, amb moviments cerimonials i, fins i tot, acrobàtics esdevé el festeig dels dos capdansers amb les vuit noies del grup; les van ruixant amb unes almorratxes com una mena de festeig poligàmic en el qual, el líquid aromàtic, podria tenir un sentit de fecundació. El Tradicionari descriu el paper dels dos nois de la següent manera: “Després de fer un passeig i saludar-les [els capdansers a les noies], s’intercanvien el lloc entre ells unes quantes vegades fent un salt força espectacular, i després ruixen totes les noies balladores amb l’almorratxa plena de colònia (1)”.
1 Anguela, Antoni [et. al.]. “La dansa popular d’arrel tradicional”. Dins: Tradicionari, Barcelona: Enciclopèdia Catalana. Generalitat de Catalunya, 2006, v. 6: música, dansa i teatre popular, p. 164