17 de gen. 2011

Manlleu ja festeja sant Antoni

La primera de les festes populars que consten al calendari manlleuenc és, sens dubte, la dedicada a sant Antoni Abat. És celebrada, almenys, des de finals del segle XIX per traginers i taverners, Des de fa prop de cent anys, un col·lectiu heterogeni de persones dedicades a diferents oficis vinculats a la pagesia u a la ramaderia, conegut com a Tonis, s’encarrega d’organitzar aquesta festa que s’estira per la segona quinzena de gener.

El tret inicial de les festes d’enguany, com sol ser habitual des de fa una dècada, va anar a càrrec del pregó. En aquesta ocasió, l’encarregat de l’acte va ser el manlleuenc David Plana, vinculat al món del teatre i la televisió i cap de guionistes de la sèrie La Riera per citar un dels seus darrers treballs. El passat divendres, 14 de gener, en una sala de sessions de l’Ajuntament de Manlleu plena de gom a gom, Plana va saber vincular la seva professió i la festa tot argumentant la raó per la qual no és freqüent veure aparèixer animals al cinema i a la televisió. Segons va esmentar, el motiu és perquè els animals són massa “bones persones” ja que els guionistes sempre treuen més suc dels defectes dels diferents protagonistes de les sèries i pel·lícules.

Aquesta setmana, la festa s’ha iniciat amb les celebracions dedicades al patró, sant Antoni. La missa en honor al sant i en record dels difunts del ‘gremi’ ha comptat, com és habitual, amb una nombrosa participació. Han estat presents a l’ofici, la bandera dels pavordes –estendard propi del grup que es dedica a la devoció del sant- i el lliurament de l’anomenat ‘pa de Sant Antoni’. Aquest pa, en forma de panets que han estat beneïts per mossèn Joan Serrabassa és propi de la diada –tot i el text que en el seu moment es va fer constar en aquest bloc. Segons Joan Amades diu que “és arreladíssima, en aquesta diada, el costum de repartir pa, panellets o coques, beneïts o no” i acaba dient que “l’origen d’aquest costum no és clar” i fent esment de J Bastús al seu Memorandum, “l’atribueix al pa que, segons la tradició, un corb duia cada dia a sant Antoni (1)”.

A la vesprada, justament quan la boira començava a escampar-se pels carrers de la ciutat manlleuencs, els Tonis han iniciat l’anomenada cercavila de traginers acompanyats d'una banda musical. Els ha dut a diferents establiments i cases d’associats on han pogut apaivagar la set i la gana amb els més variat i exquisits piscolabis. Tot visitant, com no podia ser d’altra manera, la casa del banderer, el veritable protagonista de la festa, on ja oneja la bandera del gremi.

Podeu veure uns antics goigs de la festa a Bibliogoigs i en formen part la melodia que podeu escoltar per gentilesa de Faristol d'Obaga- col·lectiu Obaga.1 Amades, Joan. Les diades populars catalanes. Barcelona: Ed. Barcino, 1932, p. 113-115