27 de març 2010

El Mercat del Ram de Vic, una fira al voltant de les palmes i els palmons

L’esdeveniment social per excel·lència en temps d’avantsala de Setmana Santa és, sens dubte, el Mercat del Ram de Vic. Tot i que ha esdevingut una fira multisectorial –especialment al voltant de l’ambit ramader i agroalimentari- i una veritable festa major -amb un programa ple d’activitats de diversa naturalesa-, encara es conserven trets del motiu original: la venda de palmes, palmons i rams d'olivera i llorer destinats a ser beneïts l’endemà, diumenge de Rams, davant les esglésies.

El mercat vigatà per excel·lència
L’existència d’un mercat a Vic arrenca dels primers temps de l’alta edat mitjana. Arcadi Garcia afirma que “podem dir que el mercat principal de Vic procedeix de l’època mateixa de la repoblació de la nostra comarca [Osona] pel comte Gruifed el Pilós, és a dir, del darrer quart del segle IX” i assenyala dos preceptes, l’un del rei Odó al bisbe vigatà Gotmar,m data del 24 de juny de l’any 889 i al testament del comte Guifré II on consta una peça de terra situada al mercat (1). Antoni Pladevall, a la Gran Enciclopèdia Catalana, explica que “s’ha celebrat sempre en dissabte, i al llarg del temps en prengueren especial importància alguns, com el que precedia l Quaresma, la Cinquagesma, Sant Joan o Nadal” però remarca que “el mercat del Ram es convertí en el més típic i principal (2)”.
En el Mercat del Ram es poden trobar objectes i productes de tota mena. El mateix Pladevall constata com “vers el 1930 hom li donà el caràcter modern de fira de maquinària agrícola, exposició selecta de bestiar i altres productes; decaigué en 1936-45 i reprengué després amb el caràcter de fira de mostres, sempre amb nous aspectes econòmics i amb manifestacions populars i folklòriques” i conclou assenyalant que “des del 1976 l’exposició comença el dissabte abans del del Ram i es clou el diumenge de Rams (abans s’estenia del dissabte de Ram al de Glòria)(3)”.
L’enciclopèdia Tradicionari s’encarrega, però, de manifestar que “els seus productes tradicionals són els palmons i les palmes, les branques d’olivera i els llorers florits, que s’exposen el dissabte de Rams, durant tot el matí, al Mercadal (4)”.

Les palmes i els palmons són senyal de victòria
La palma és, en paraules de Joan Soler, el “símbol de victòria en combat, del martiri cristià –un àngel premia el màrtir amb la palma en el seu triomf celestial (5)”. D’aquesta simbologia, però especialment de la commemoració de l’entrada triomfal de Jesucrist a Jerusalem i de la rebuda que li va fer la gent tot alçant i removent branques d’olivera en senyal d’alegria, va esdevenir el costum d’utilitzar-les en a cerimònia del diumenge de Rams on són beneïdes. El mateix Soler explica que “el dia del Ram, els nois porten palmons –sovint ostentosament ‘pentinats’-; les noies, palmes adornades segons una artesania tradicional; també hi ha palmetes de solapa”. Les palmes i els palmons, segons el mateix autor, “han de ser tendres i blanc groguencs: mesos abans es desen en una estança fosca, es reguen i es fumen periòdicament cremant flor de sofre i lluquet” i afegeix que “palmes i palmons, com petits ‘maigs’, són guarnits amb penjolls de fruites –pomes, taronges... actualment confitades-, rosaris de sucre, figures simbòliques de la Passió i també populars –sols i llunes, estrelles, ninots, creus, galls, cargols, gossets, peixos, escales- fetes amb fulles de palma, de pa o galeta, caramels i garlandes lluents”.


(Continuarà...)

Imatges.- Escenes i racons del Mercat del Ram de Vic d’enguany

Bibliografia:
1 Garcia, Arcadi. “Orígens del mercat de Vich I”. Dins: Ausa. Vic: Patronat d’Estudis Osonencs, vol. 5, núm. 50, p. 130
2 Pladevall, Antoni. “Ram, mercat del”. Dins: Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Gran Enciclopèdia Catalana, 1988, vol. 19, p. 86
3 Pladevall, Ídem
4 Diversos autors. “El Mercat del Ram de Vic. Dins: Tradicionari: el calendari festiu. . Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2006, p. 183
5 Soler, Joan. Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana. Barcelona: Barcanova, 1998, p. 534 - 535