12 d’oct. 2010

La Mare de Déu del Pilar és la patrona d’Espanya?

La pregunta del títol té una ràpida i contundent resposta: no. Tot i la generalització de la idea que, pel fet d’escaure’s la seva festa en un moment d’exaltació patriòtica del nacionalisme espanyol, la Mare de Déu del Pilar no és la patrona d’Espanya. En canvi, sí que ho és de la Hispanitat.
Amb el concepte d’Hispanitat, diu la Viquipèdia, es designa “la comunitat formada per tots els pobles i nacions que comparteixen la cultura i la llengua espanyola (1)”.
La que és pròpiament considerada patrona d’Espanya és la Immaculada Concepció, declarada en època de Carles III (1716-1788) i ratificada pel papa Climent XIII, el 1760.

La celebració de la festa de la Mare de Déu del Pilar i capelletes de carrer
Els records que general la festa de la Mare de Déu del Pilar difícilment es poden abstreure del règim dictatorial franquista i de la imposició d’una determinada idea de nacionalisme espanyol. Aquest fet era reforçat per la circumstància que aquesta advocació mariana, d’origen aragonès, era patrona de dos dels símbols de la presència de l’estat espanyol: la Guàrdia civil i el servei de Correus.
Més enllà de les festes gremials dels dos col•lectius, de catalanes amb el nom de Pilar o Maria Pilar n’hi ha hagut tota la vida i, des del punt de vista particular, també s’han recordat la seva patrona.
A Manlleu, per exemple, hi havia dues capelletes de carrer dedicades a aquesta advocació. La primera, en concordança amb l’esmentat anteriorment, era situada a la façana de la caserna de la Guàrdia civil del carrer Rusiñol. El 1975, el trasllat de la caserna va suposar que la fornícula quedés buida i la imatge passés a estar situada damunt d’un pilar, com semblava més escaient, davant mateix del nou edifici utilitzat per aquest institut armat. Des del 1997, la imatge ha estat situada a l’entrada de la caserna de Vic habilitada després de cruent atemptat d’ETA de 1991. La segona encara està situada al carrer que porta, precisament, el nom de Verge del Pilar. Està situada en la façana lateral d’un edifici que fa cantonada amb el carrer Verge del Pilar. Aquesta via es va projectar dins les actuacions urbanístiques previstes en la reconstrucció dels efectes de l’aiguat de 1940 i altres reformes del casc urbà dutes a terme els anys posteriors. Servia per unir el carrer de sant Domènec i el de sant Martí. Se li va posar el nom de la Verge del Pilar en consonància amb la religiositat de l’època. La imatge mariana es va adquirir en un dels tallers de sants d’Olot i va ser beneïda a l’església parroquial de Santa Maria, el 12 d’octubre de 1959, per, posteriorment, ser col•locada a la fornícula. Aleshores era un dels pocs carrers que duien el nom oficial d’una advocació mariana i no tenien la corresponent imatge; el nom popular, però, era el de carrer de l’apèndix ja que no tenia sortida per un dels seus extrems. Durant alguns anys per la festivitat de la Mare de Déu del Pilar se celebrava la festa del carrer: es portava la imatge a beneir a l’església parroquial, es ballaven sardanes i a la tarda es feia una xocolatada; també es deia el rosari al davant de la capelleta. A primers anys de la dècada de 1970 es va deixar de fer (2).
Igualment,m la Mare de Déu del Pilar és present a l’ermita de Sant Jaume de Vilamontà, edificada per vot de poble el 1854. L’aparició de la Mare de Déu al mateix sant Jaume abona aquesta relació física d’imatges.


Imatges:
Superior.- Imatge situada davant l’antiga caserna de la Guàrdia Civil de Manlleu del carrer de la Cavalleria a mitjan dècada de 1970. Foto Carles Molist. Fons Biblioteca Municipal de Manlleu
Central 1.- La mateixa imatge escultòrica exposada al Museu Industrial del Ter amb motiu de la mostra ‘Petits temples, capelletes de carrer’ que es va poder veure entre desembre de 2007 i maig de 2008.
Central 2.- Capelleta del carrer Verge del Pilar de Manlleu. Any 1999. Foto Facund Pérez
Inferior.- Imatge de la Mare de Déu del Pilar venerada a l’ermita de Sant Jaume de Vilamontà de Manlleu. Any 2005.

Notes:
1 “Hispanitat” [en línia] Viquipedia. Wikimedia Foundation. [consulta: 10 d’octubre de 2010] Disponible a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Hispanitat
2 Arimany i Juventeny, Joan. Devoció, festa i veïnat. Capelletes de carrer i de visita domiciliària a Manlleu. Vic: Manlleu: EUMO / Museu Industrial del Ter de Manlleu, 2009, p. 64 - 66

1 comentari:

Zerosetze ha dit...

Efectivament, i tot enllaçant i ratificant la teva darrera frase, et diré Joan que tinc notícia de l'existència d'uns Goigs de la Verge Maria del Pilar que es canten en l'església parroquial de Sant Jaume de Barcelona, i daten del segle xvii. A la seva estampa, un boix molt bonic, es pot veure la Verge del Pilar juntament amb sant Jaume.