5 de juny 2010

Una curiosa creu que serveix d’amulet

Hi ha una curiosa edició bibliogràfica feta a Roma, en data no precisada, que es troba entre el devocionari i el llibre de sortilegis. Conté veritables exemples que es mouen per la línea, moltes vegades ben fina, que separa la religió i la superstició.
Porta el títol de Tesoro de oraciones de suma virtud y eficacia para curar toda clae de dolencias así del cuerpo como del alma como también un sinnúmero de prácticas para librarse de hechizos y encantamientos con bendiciones y exorcismos, etc. Ofereix, per donar un exemple, la il·lustració d’una creu que, segons el text que l’acompanya, és tota una meravella pels seus efectes benefactors. Sembla està relacionada amb la figura de sant Benet.
Les propietats de la Creu són diverses i destacables: “contra la pesta, especial preservadora i antídot contra el verí, treu els dimonis del cos i de qualsevol lloc, ho hi ha tristesa ni mala sombra a l’habitació on és posada, regna pau i alegria; és contra tot malefici diabòlic i encanteris. Socorre en el part. És remei de la gota serena. És medicina dels altres mals. És arma poderosa contra la temptació, particularment la que va contra la puresa. Deslliura el bestiar de les malalties. Finalment, destrueix les maquinacions de l’enemic comú i dóna, als afligits i temptats, consol, fortalesa y alleujament en la vida i en la mort”.
Segons segueix l’esmentat volum, la creu s’ha de dur sobre la persona mateixa o es pot situar en forma de quadre o en les portes de les habitacions o de qualsevol altra llocs de la casa; es pot posar en la part adolorida en cas de malaltia i besant-la, també, es guanyen moltes indulgències. Segueix explicant el llibret que “en totes les ocasions en què s’ha de fer ús de l’esmentada Creu, es resen cinc Glòria Patri a la Passió de Jesucrist, i tres Avemaries i un Parenostre a sant Benet”.
La simbologia de la creu també mereix atenció especial. Les quatre lletres que hi ha als angles de la creu (C,S,P,B) volen dir: Crux Sancti Patris Benedicti; o sigui: "Creu del Sant Pare Benet". Les cinc lletres de la cara perpendicular (C,S,S,M,L) signifiquen Crux Sacra Mihi Lux: "la Creu sigui santa per a la meva llum". Les altres lletres en posició horitzontal (N, D, S, M, D) diuen Non Draco Sit Mihi Dux: "No sigui el drac (o dimoni) el meu guia". Finalment, les lletres situades en el pal vertical (V, R, S, N, S, M, V, S, M, Q, L, I, V, B) són Vade in Retro Satana Numquam Suade Mihi Vana Sunt Mala Quae LIbas Ipsa Venena Bobas: "Vés enrere, Satanàs, tu mai podràs persuadir-me amb la vanitat. Són dolententes les coses que tu escampes. Ah!, beu dels mateixos verins".


Bibliografia: Tesoro de oraciones de suma virtud y eficacia para curar toda clase de dolencias así del cuerpo como del alma como también un sin número de prácticas para librarse de hechizos y encantamientos con bendiciones y exrcismos, etc. Roma: Imprenta de S. Salviani, [s.d].. p. 46 - 49

Agraeixo l'aportació d'aquest volum a Josep Capdevila de Col·lectiu Obaga

4 comentaris:

Galderich ha dit...

Joan,

Fantàstic, algun dia havia d'escriure sobre aquest llibre i ja ens has passat molta informació.

Jo tinc la teoria, n'estic segur, que és un llibre clandestí de devoció popular que no passaria l'aprobació eclesiàstica. Per això es va posar un peu d'impremta fals a Roma.

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Galderich,
Moltes gràcies.
Certament és un llibre molt curiós. Encara queda molta feina per comentar-lo tot. Jo només he agafat un dels molts textos que conté. Tu ets el blocaire ideal per tractar-lo en conjunt.
El meu volum és a la teva disposició.

Galderich ha dit...

Gràcies Joan, el tinc fet pols de tant ésser usat i aquesta és la gràcia de l'exemplar perquè ha estat portat a la butxaca d'algun pagès que li ha donat ús seguint les instruccions pietoses que li donava.
Normalment els bibliòfils volen exemplars intactes... en aquest cas una de les gràcies és el seu ús.

Zerosetze ha dit...

I les fotocòpies fan els mateixos efectes? No per res! És que teniu cada llibre...