1 de juny 2010

Les catedrals catalanes celebren el seu aniversari en la festa de la seva dedicació

Al marge del calendari de festes i altres solemnitats, que celebra tota l’església catalana, hi ha aquelles activitats que tenen una relació territorial particular. Un exemple d’aquest fet és la ‘Festa de la dedicació’ que festegen totes les catedrals catalanes.
Segons la Gran Enciclopèdia Catalana aquesta celebració és la “festa litúrgica commemorativa de la consagració d’un temple” i afegeix, com anotació històrica, que “en el judaisme (temple de Jerusalem), era celebrada amb gran solemnitat durant vuit dies, costum que passà també al cristianisme” i conclou que “la dedicació que les principals esglésies (patriarcals, episcopals, etc) ha estat sempre celebrada per tota la demarcació jurisdiccional corresponent (1)”. I és que si hi ha un esdeveniment que adquireixi rellevància en la construcció d’una nova catedral o, en el seu cas, una reforma molt important és el de la seva consagració. Amb aquesta acció, que pren un gran relleu en el cristianisme, l’espai que comprèn la catedral com edifici s’encomana a Déu i passa a ser, com es diu popularment, la ‘Casa del Senyor’. En termes més prosaics es pot dir que passa de ser una construcció profana a una de sagrada.
En el calendari litúrgic d’enguany, les festes de la ‘dedicació’ de les diferents catedrals catalanes –tot i que en algun cas passi a ser festejades el cap de setmana o diumenge més proper- són les següents:

Sant Feliu de Llobregat, 26 de maig
El 26 de maig de 1946 es va consagrar l’església de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat després de la reconstrucció de l’edifici enderrocat el 1936. L’acte va anar a càrrec del bisbe de Barcelona Gregori Modrego. Va passar a ser considerada catedral a partir de la creació del bisbat, el 15 de juny de 2004, per Joan Pau II.

Lleida, 28 de maig
La catedral Nova o Seu Nova de Lleida, sota l’advocació de l’Assumpció de la Mare de Déu , va ser consagrada el 27 de maig de 1781 pel bisbe Juan Antonio Sánchez Ferragudo.

Tortosa, 8 de juny
La Catedral de Tortosa, sota l'advocació de Santa Maria, va ser consagrada per primera vegada el 1441 però se’n celebra la dedicació de 1597, un cop va estar acabada.
Tarragona, 4 de juliol
L’arquebisbe Joan d'Aragó i d'Anjou, fill de Jaume II, va consagrar la catedral de Santa Maria de Tarragona el mes de juny de 1331.

Vic, 17 de setembre
El 31 d’agost de 1038 va tenir lloc la consagració de la catedral de Vic després de la reconstrucció promoguda pel bisbe Oliba que substituïa l’anterior, consagrada el 16 de gener de l’any 890. La catedral actual, dedicada a de Sant Pere, commemora la consagració realitzada el 15 de setembre del 1803 pel bisbe Francesc de Veyan i Mola.

Girona, 21 de setembre
Santa Maria de Girona celebra la dedicació que va tenir lloc l’any 1038 pel bisbe Pere Roger.

Urgell, 23 d’octubre
La primera consagració de la catedral de Santa Maria d’Urgell va tenir lloc l’1 de novembre de l’any 819. Les importants reformes iniciades pel bisbe sant Ermengol, i acabades pel seu successor, va comportar una segona consagració el 23 d’octubre de 1040.

Solsona, 10 de novembre
Santa Maria de Solsona va ser consagrada el 10 de novembre de 1163, segles abans que fos declarada centre de bisbat. Va anar a càrrec de Bernat, bisbe d’Urgell. L’església ja havia estat consagrada, abans, dues vegades: el 977 i el 1070.

Barcelona, 18 de novembre
La catedral barcelonina, dedicada a la Santa Creu i a Santa Eulàlia, rememora la consagració l’any 1058 per Riambau, arquebisbe de Narbona, i Guislabert, bisbe de Barcelona.

Terrassa, 10 de desembre
La Basílica del Sant Esperit va obtenir la dignitat de catedral de Terrassa el 15 de juny de 2004 quan Joan Pau II va crear el bisbat – recuperant la dignitat que ja havia tingut en època visigòtica- amb aquesta ciutat com a centre. El bisbe de Barcelona Gregori Modrego Casaus va consagrar l'església del Sant Esperit el 10 de desembre de 1950. Aquesta església, que durant molts segles va ser simple parròquia, ja havia estat consagrada l’ 1 de febrer de 1621.


Imatges:
Superiors.- Façana de les catedrals de Girona i Vic
Centrals.- Campanar romànic, conegut amb el nom de ‘Torre de Carlemany’ a la catedral de Girona i interior de la catedral de Vic.
Inferior.- Anotació de les festivitats celebrades el mes d’agost al bisbat de Vic. Cal tenir en compte que, aleshores, encara es commemorava la consagració de 1038. Extret de: Muñoz, Emmanuel, A. Constitutiones Synodales Dioc. Vicen. Vic: Tip. De Pere Morera, 1748, p. 16
Les fotografies de la catedral de Girona han estat proporcionades per Nora Vela a qui vull agrair l’aportació


Nota:
1 “Dedicació”. Dins: Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1987, vol. 8, p. 488


Bibliografia general:
Autors diversos. Catalunya romànica. Barcelona: Fund. Enciclopèdia Catalana, 1984- 1999 (27 volums)

Recursos en línia:
Arquebisbat de Barcelona:
http://www.arqbcn.org
Bisbat de Sant Feliu de Llobregat: http://www.bisbatsantfeliu.org
Bisbat de Girona: http://www.bisbatgirona.cat
Bisbat de Solsona:
http://www.bisbatsolsona.com
Bisbat de Lleida: http://www.bisbatlleida.org
Bisbat de Terrassa: http://www.bisbatdeterrassa.org
Bisbat de Tortosa: http://www.bisbattortosa.org
Bisbat d´Urgell: http://www.bisbaturgell.org
Bisbat de Vic: http://www.bisbatvic.com

3 comentaris:

Zerosetze ha dit...

Quina alegria Joan de trobar-te novament tot explicant-nos històries en línia. D'aquest tema de celebrar, o recordar, les dedicacions de les Catedrals en un dia determinat no tenia ni idea...tot un goig!

Galderich ha dit...

Joan,
Sempre és bo tenir notícies fresques d'un bloc teòricament en hivernació...!
El que m'ha sobtat és que les catedrals de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat tingui el seu dia quan les van consagrar com esglésies i no com a catedrals, que seria el lògic per canvi de categoria.

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Hola Zerosetze i Galderich,
Moltes gràcies per estar atents al bloc. Ara, que ha deixat d'hivernar, torna amb textos que espero trobeu interessants.
Sobre el tema de la data de la consagració de Sant Feliu i Terrassa, jo suposo que parteix del fet que només es es consagren de nou aquells edificis que han perdut (conceptualment) la seva entitat sagrada per una reforma important o per una agressió contundent(com va ser el cas de moltes esglésies durant la Guerra civil. Si es fa una mirada més minuciosa, en realitat són els altars els que es consagren...
També suposo que la tradició pesa molt i, segurament, s'ha anat imposant arreu de la cristiandat recordar la consagració darrera (de l'altar principal o major) en els casos de canvi de categoria (de simple església a catedral).