13 de maig 2010

Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà veneren la Verge de Fàtima a la seva ermita

La moderna capella de la Verge de Fàtima de les Masies de Voltregà, el diumenge anterior a la festivitat, va venerar la seva patrona amb una missa.
Construïda a partir de la visita itinerant de la imatge mariana de Fàtima, la tardor de 1950, aquesta ermita esguarda els termes de Sant Hipòlit i de les Masies de Voltregà. D’aquests municipis van pelegrinar, la majoria a peu, cap aquesta capella, de propietat privada, per participar en l’única activitat ordinària que s’hi celebra.

L’acte es va finalitzar amb el cant dels goigs que, amb la melodia de l’Ave de Fàtima, contenen estrofes que parlen del territori proper a les antigues indústries que mouen les aigües del riu Ter i al mig de la Plana de Vic curulla d’ermites:


Les fàbriques filin
el lli blanc i bell
I els cors tots s’abriguin
en vostre mantell.

Hi ha set capelles
Al vostre redós:
Són set meravelles
Que ens parlen de Vós.
La devoció osonenca per la Mare de Déu de Fàtima és innegable. Una capella lateral, situada a la dreta de la nau central, de la catedral de Vic està dedicada a aquesta advocació mariana.

La Verge de Fàtima es va aparèixer, des del 13 de maig al 13 d'octubre de 1917 a Lucía dos Sants de deu anys i els seus cosins, Jacinta i Francisco Marto de sis i nou anys respectivament. Els fets van tenir lloc a la població del districte de Santárem de Portugal on s’ha desenvolupat un important centre de pelegrinatge.