6 d’abr. 2010

Les festes celebrades amb motiu de la canonització de sant Joan B. de la Salle, fa 110 anys

L’any 1900, concretament el 24 de maig, el papa Lleó XIII va canonitzar Joan Baptista de la Salle; feia justament dotze anys que havia estat beatificat. Aquests dos fets, ocorreguts en les darreres dècades del segle XIX, evidencien el relleu que anava prenent la seva personalitat. Així passava paral·lelament a la difusió i obertura de nous centres dels Germans de les Escoles Cristianes que ell va fundar.
El seu compatrici Louis Réau n’explica que va ser “fundador de l’Institut dels Germans de la doctrina cristiana o dels cristians, nascut a Reims el 1654 i mort el 1719” i afegeix que “sobre tot ha realitzat una obra de pedagog i educador (1)”. En aquets aspecte, diu la Gran Enciclopèdia Catalana, “el seu sistema pedagògic, exposat en La conduite des écoles (1695), prescriví una pedagogia racional, amb l’eliminació d’elements tradicionals inútils i l’adopció de la llengua materna en comptes del llatí (2)”.
A Catalunya, l’institució educativa avui coneguda com La Salle, té 25 centres on s’imparteixen tots els nivells educatius, des del maternal fins a l’universitari. Un d’aquests centres, el segon en ser fundat al país, és a Manlleu. Com diu el seu espai web “Els Germans de La Salle, arribaven a Manlleu l’abril de 1880, atenent una sol·licitud de grups destacats de la societat civil manlleuenca, i sobretot per l’impuls de mossèn Pere Comas. L’objectiu d’aquesta demanda era la de millorar la situació de l’ensenyament a la població, i fer-ho amb una fundació d’ideari cristià que havia provat la seva eficàcia pedagògica des del segle XVII a França, quan Joan Baptista de La Salle va fundar les primeres escoles que aplicaven el seu nou mètode pedagògic (3)”.

Celebració especial amb motiu de la canonització
El centre manlleuenc va acollir, com ho devien fer els altres existents aleshores, la canonització del fundador amb gran alegria. El nomenament del nou sant l’havia dut a terme Lleó XIII a Roma el 24 maig però Manlleu va celebrar-ho durant els dies 13, 14 i 15 de juliol posteriors. Expliquen Esteve Gaja i Joan Castell que es va tracta d’un “tridu solemníssim al qual es va voler sumar l’Ilm. Dr. Josep Torras i Bages, bisbe de Vic (4)”.
Aquest esdeveniment va merèixer ser retingut en una fotografia (imatge superior) on s’hi distingeixen la figura del bisbe Torras i Bages, amb mitra i davant l’altar, i entre el fums de la gran quantitat de ciris, la pintura al·lusiva al nou sant.

Imatges:
Superior.- Fotografia de les celebracions de canonització de sant Joan Baptista de la Salle, a l’església de Santa Maria de Manlleu, a mitjan juliol de 1900, editada en format postal [s.a]. Fons Biblioteca Municipal de Manlleu
Central.- Anvers i revers d’una làmina francesa dedicada al sant amb una relíquia de segon classe amb data de 26 de gener de 1841 (col·lecció particular de l’autor)
Inferior.- Anvers i revers d’una targeta amb relíquia de tercera classe, editada el 1951, amb motiu dels tres-cents anys del naixement del sant (col·lecció particular de l’autor)


Bibliografia:
1 Réau, Lous. Iconografia del arte cristiano. Iconografia de los santos. Barcelona: Ed. del Serbal, t. 2, vol. 4, p.174
2 “La Salle, Jean-Baptiste de”. Dins: Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1987, vol. 13, p. 402
3 “La Salle, des de 1880, educant a Manlleu” [en línea]. La Salle. Manlleu [Disponible a:
http://www.manlleu.lasalle.cat/Internet/CAT/Escola/Historia] Consulta: 6 d’abril de 2010
4 Castell, Joan; Gaja, Esteve. El Colegio del Sagrado Corazón de Jesús de Manlleu. Manlleu: Asociación de Antiguos Alumnos: Gráficas Manlleu, 1957, p.58