10 d’abr. 2010

Ivorra celebra el mil·lenari del sant Dubte

El municipi d’Ivorra, a la comarca de la Segarra, comença a celebrar, aquest dissabte 10 d’abril el mil·lenari del miracle eucarístic que va tenir lloc al santuari de Santa Maria.
Jaume Sarri, que va ser rector de la parròquia de Sant Cugat d’Ivorra, explicava el fet prodigiós amb aquestes paraules: “Era l’any 1010. Celebrava la Santa Missa en la primera Capella de Santa Maria el Rector d’Ivorra, Mn. Bernat Oliver. Rere la consagració, el tempta un dubte: És possible que, sota aquestes aparences de pa i de vi, s’amagui el Cos i la Sang de nostre Senyor Jesucrist? És possible que les meves paraules tinguin la força de fer baixar del cel Jesucrist, fill de Maria, i posar-lo damunt aquest altar? Vet aquí que, seguidament, la Sang Preciosíssima que hi havia dins el Calze comença de brollar, emplena el Calze, sobreïx, es vessa damunt els corporals, les tovalles, regalimant fins a terra (1)”. Una altra versió diu que unes dones que filaven a fora de l’església van entrar-hi ràpidament i, amb les seves teles van eixugar el líquid que havia vessat del calze (2).
Aquest esdeveniment va cridat l’atenció del bisbe sant Ermengol d’Urgell que, en un viatge a Roma, va mostrar les restes al papa Sergi IV el qual, diu mossèn Sarri, “expedeix una butlla ‘al dilecte fill nostre Bernat Oliver, rector de les esglésies de la Benaventurada Verge Maria de Sant Cugat de les Ivorres’, explica la informació feta segons llei, declara ‘miraculós’ el fet, refereix les grans meravelles que Déu obra en aqueixa Capella... beneeix la Confraria fundada per Sant Ermengol, ratifica les ordinacions, curulla de gràcies i favors els seus confrares i els atorga les indulgències que solament poden guanyar-se visitant Roma (3)”.
Enguany, coincidint amb la commemoració del mil·lenari del Sant Dubte, Ivorra celebra un Any Jubilar que va de la festa de Pasqüetes de 2010 (11 d’abril) a la festa de Pasqüetes de 2011 (1 de maig). Tal com indica el web
1010 – 2010 Sant Dubte d’Ivorra dedicat a aquesta celebració, aquest dissabte 11 d'abril de 2010, a les 6 de la tarda, hi ha la missa d'obertura, presidida per Mons. Ladària, arquebisbe secretari de la Sagrada Congregació per a la Doctrina de la Fe i que vcncelebraran els bisbes de Catalunya amb tots els sacerdots assitents. AIxí mateix, s’ofereix la possibilitat de visites programades durant tot el període.

Imatges (per gentilesa de Bibliogoigs):
Superior.- Capçalera dels ‘Goigs de Nostra Senyora de Iborra i del Sant Dubte’. Tàrrega: Camps Calbet [s.a.]
Inferior.- Estampa que reprodueix el reliquiari del Sant Dubte que acompanya els ‘‘Goigs de Nostra Senyora de Iborra i del Sant Dubte’ Solsona: Gràfiques RS, 2000

Bibliografia:
1 Sarri, Jaume. El Sant Dubte de la parròquia d’Ivorra. Notes històriques. Barcelona: Ed. Balmes, 1955, p. 7
2 Manteca, Fermí “El Sant Dubte d’Ivorra: Mil anys” Dins: Full diocesà. Solsona / Vic. Vic : Mitjans de comunicació social del bisbat de Vic, any 103, num. 5.099, 11 de gener de 2009, p. 4 i 5. Disponible a:
http://www.bisbatvic.com/documents/full11.01.09.pdf
3 Sarri; Íbid, p. 8