6 de febr. 2010

Sant Romuald i l’afany per la possessió de les seves relíquies

En tal data com avui, 7 de febrer, diu el calendari tradicional que és sant Romuald. Aquest, segons Louis Réau, va néixer a la ciutat italiana de Ravenna el 952 i als vint anys va ingressar al convent benedictí de Sant Apol·linar in Classe (1). Va arribar a ser-ne abat però va renunciar per fer-se ermità prop de Sant Miquel de Cuixà on va estar de pas.
Precisament, Joan Amades, en tractar la figura de sant Romuald, explica que “la gent del Pirineu sentia una devoció i una admiració molt fortes per sant Romuald, i temia que un bell dia no se n’anés del monestir per a sempre més i amb la seva absència perdessin la seva font de gràcia i el seu do d’inacabable virtut”. Per vèncer el seu temor, segueix Amades, “decidiren matar-lo, per tal de tenir així la seguretat de posseir les seves relíquies, que consideraven portadores de bé i de favor diví”. La iniciativa no va tenir bon resultat ja que “la conjura va arribar a oïda del sant, que decidí fugir una nit i d’amagat, a fi d’evitar que l’assassinessin per excés d’estimació (2)”. De fet, la seva biografia acaba a Val di Castro, Fabiano, el 1027.


Imatge: Estampa dels ‘Gozos en alabanza de San Romualdo Abad, fundador del órden de los camaldulenses’ (per gentilesa de Bibliogoigs).

Bibliografia:
1 Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any. Barcelona: Salvat, 1950, vol. 1, p. 742
2 Réau, Louis. Iconografía del arte cristiano. Barcelona: Ed. del Serbal, 2002, tom 2 vol. 5, p. 145

3 comentaris:

Galderich ha dit...

Hi ha amors que poden matar... millor fugir, obviament!

Angels racons ha dit...

hem obert un nou blog dedicat als petits racons de catalunya
us deixo l'adreça`per si us pot interesar

http://raconetsdecatalunya.blogspot.com/

gracies

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Àngels,
Moltes gràcies per donar a conèixer aquest nou bloc. Molta sort en aquesta aventura "virtual".
He afegit l'adreça als blocs a seguir.
Resto a la teva disposició en allò que pugui ajudar.