8 de febr. 2010

Sant Joan de Mata o com vèncer la gravetat

Com si fossin els superherois del passat, alguns sants tenien la possibilitat de vèncer la gravetat [vegeu l’article d’aquest bloc Sant Josep Oriol: per sobre les lleis de la física]. Un d’aquests casos, segons la tradició, va ser sant Joan de Mata.
Aquest Sant, d’origen francès, ha estat acollit en adopció dins el santoral català. Així, Joan Amades, diu que era fill del castell de Mataplana (el Ripollès) i de la família del mític comte Arnau (1). Molt possiblement, aquesta atribució es degui al fet que, al costat mateix de les runes de l’esmentat castell , del quan era capella, la petita església romànica de Sant Joan de Mataplana (2). La similitud del nom, eliminant les dues síl·labes finals (-plana) van fer que hi arrelés la devoció a sant Joan de Mata. De tota manera, l’autèntic sant Joan de Mata, fundador de l'Orde de la Santíssima Trinitat per a la Redempció de Captius, va néixer a la Provença francesa tot i que el seu pare era un senyor català (3). Amb aquesta doble pàtria juguen els goigs que es reprodueixen amb aquest text.
Amades explica de sant Joan de Mata que “va voltar el món amb gran facilitat, puix que, segons conta la tradició, tenia la virtut de volar sense ales i anava a terres de moreria a redimir captius, i quan els sarraïns volien atacar-lo alçava el vol, com un ocell, i se’ls escapava (4)”.

Imatges:
Superior.- Vista de les runes del castell de Mapaplana amb l’ermita de Sant Joan al costat
Inferior.- “Goigs en llaor de Sant Joan de Mata, confessor i fundador de l’orde de la SS. Trinitat Redempció de catius, fill dels nobilissims barons de Mataplana. Al qual, en lo santuari de Montgrony, venera com fill la parròquia de Gombreny. Bisbat de Vic. Y se li han erigit altars en altres llochs de la comarca” [s.l.]: [s.a.].

Bibliografia:
1 Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any. Barcelona: Salvat, 1950, vol. 1, p. 742
2 “Sant Joan de Mataplana”. Dins: Catalunya romànica: el Ripollès. Barcelona: Fund. Enciclopèdia Catalana, 1987, p. 127 - 128
3 “Sant Joan de Mata” [en línia] Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. Wikimedia Foundation, Inc. [Consulta: 7 de febrer de 2010] Disponible a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_de_Mata