18 de gen. 2010

Inaugurada l’ exposició de goigs manlleuencs

Aquest passat dissabte, la Biblioteca Municipal de Manlleu va inaugurar l’exposició ‘Puix Manlleu us correspon…: mostra de goigs, cobles i ‘llantos’ manlleuencs’. La conferència inaugural Els goigs: uns documents únics que va anar a càrrec de Nora Vela, professora de Bibliografia de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB.
Nora Vela, després de ser presentada per la directora de la Biblioteca, Núria Silvestre, va fer una magistral exposició de la importància dels goigs com a documents amb més de vuit segles d’existència però amb una vital actualitat. Després de fer un repàs per les diverses etapes històriques, dels orígens –dels quals va citar referències documentals- fins a l’actualitat, passant pel moment decisiu marcat per l’inici de la impressió dels goigs amb el format conegut, va detallar els diversos elements que caracteritzen aquests fulls. Els poetes, els il·lustradors i, fins i tot, els historiadors –que aporten la notícia històrica al revers de molts goigs moderns- van ser objecte de l’acurat repàs que Nora Vela va fer dels goigs. Seguidament,i després d’una visita virtual a l’exposició, la trentena de persones, que formaven part dels assistents, van poder veure l’exposició.
La mostra està estructura en dos grans àmbits. El primer, en vuit plafons, conté la contextualització dels goigs com a document, i un estudi dels diversos goigs relacionats amb Manlleu: els que tenen a veure amb advocacions venerades al temple de Santa Maria, els de la Mare de Déu de Gràcia –antiga patrona de la població-, els de la desapareguda Setmana Santa manlleuenca, les advocacions venerades al cacs urbà i per diferents col·lectius així com a les ermites del terme i els goigs d’advocacions generals cantats a Manlleu. L’apartat final és dedicat als anomenats ‘goigs de mà manlleuenca, formats per aquells que tenen, ja sigui en el text, la il·lustració, la música o la impressió, autoria local. Els segons àmbit, estretament relacionat amb l’anterior, està format per una quinzena d’edicions originals de goigs que tenen a veure amb el municipi. L’exemplar més antic és de finals del segle XVIII –que relaciona l’ermita de la Mare de Déu de Palau amb l’antiga parròquia de Sant Julià de Vilamirosa-, tres més del segle XIX i, la resta, de diferents moments del segle XX.
Aquesta selecció de goigs ha estat aportada pel fons de la mateixa Biblioteca Municipal de Manlleu i des de col·leccions particulars. Així, l’estudi comptat amb les reproduccions de bona quantitats de goigs per completar la història local d’aquests documents.
Aquesta exposició es pot visitar, fins al 31 de gener,a la sala d’exposicions del Centre Cultural de Caixa Manlleu, al carrer Baix Cortada, 1, 1r. L’horari és de 6 de la tarda a 8 del vespre, de dimarts a diumenge.


Imatges:
Diferents moments de la conferència inaugural de Nora Vela i vistes de l’exposició on, precisament, va tenir lloc una entranyable reunió ‘bloguera’.

1 comentari:

Galderich ha dit...

Joan,
Felicitats per l'exposició, per la conferenciant que va estar molt bé i per la foto... t'haurem d'afegir via photoshop!
Molt bé!