20 de gen. 2010

Els Tonis de Manlleu estaven de festa

L’Associació de Sant Antoni Abat. Tonis de Manlleu torna a estar de festa. Aquesta entitat conté, entre els seus objectius, el de la “realització d'activitats culturals i de lleure per donar a conèixer les tradicions i les arrels de la pagesia i conservar la cultura i el Passant dels Tres Tombs”. Efectivament, a finals del segle XIX, que es tingui constància documental, ja se celebrava a Manlleu, al voltant de la festivitat de sant Antoni Abat, una festa organitzada pel gremi de traginers i taverners. Actualment, més d’un segle després, aquest col·lectiu s’ha transformat en un grup molt nombrós de manlleuencs, la família dels quals havia tingut, en algun moment, relació amb la pagesia i la ramaderia que manté viva la devoció i la celebració dirigida al Sant del ‘porquet’.
Enguany, el dens programa d’activitats va començar amb el tradicional pregó que va tenir lloc el divendres 15 de gener. En aquesta ocasió va anar a càrrec del periodista manlleuenc, televisiu i radiofònic, Llucià Ferrer. En una sala de sessions de l’Ajuntament plena de gom a gom, Ferrer va enfilar els seus records de la festa tot amanint-los amb esquitxos de la més candent actualitat informativa i amb notes del seu característic humor mordaç però positiu. Seguidament hi va haver un sopar informal i ball a una sala de la població.
L’endemà al vespre, el tradicional passant de nit o “cercavila gastronòmic” va conduir un bon nombre de Tonis per diversos establiments associats de la població, acompanyats de l’Orquestra Simforosa, que va acabar mb un fi de festa amb rom cremat a la plaça Fra Bernadí.
El diumenge, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni, va oficiar-se la missa en honor del Sant i en record als difunts del gremi. El temple parroquial de Santa Maria va ocupar tres quartes parts de la seva capacitat per seguir la cerimònia religiosa que va tenir diferents referències a la celebració. Acabada la missa i després de la benedicció, es va procedir al repartiment del “pa de sant Antoni”.
Les festes dels Tonis 2010 es troben al seu equador i esperen, encara, en seu dia més especial. Diumenge, 24 de gener, hi haurà el típic passant dels Tres Tombs després d’un esmorzar de traginers i la missa solemne que comportarà la benedicció de cavalleries. El matí es completarà amb la ballada del centenari Ball del Ciri a la plaça Fra Bernadí. Quedaran, encara, un festival infantil, la mateixa tarda, i un sopar de fi de festa per al dissabte següent.Imatges dels primers dies de la Festa dels Tonis 2010