29 de juny 2009

Els veïns del carrer de sant Pere de Manlleu resen davant el seu patró

En alguns carrers amb capelleta, o amb el nom dedicat a algun sant, santa o advocació mariana, encara se celebren, modestament, algunes manifestacions de religiositat popular. En aquells llocs que tenen més empenta fins i tot es fan diversos dies d’activitat amb sopar al mig del carrer, ball o jocs per a la mainada; en la resta és possible que només perduri el rés de rosari davant la fornícula que acull la imatge de la patrona o el patró veïnal.
El carrer de Sant Pere de Manlleu és un dels espais urbans que des de fa temps, cada 29 de juny, honoren al conegut com ‘príncep dels apòstols’. Fins fa una dècada hi havia una veritable festa, amb sopar popular, ball i xocolatada; ara només resta el prec del rosari davant de la fornícula amb el sant, situada en la façana d’una casa deshabitada i després es fa un petit refrigeri, amb coca i begudes, per acabar de fer tertúlia.
La capelleta va ser inaugurada el 29 de juny de 1944 aprofitant una finestra de la façana de l’edifici que l’acull. En aquesta data es va fer una gran festa després de portar la imatge des de l’església parroquial de Santa Maria, on havia estat beneïda. Els veïns d’aleshores van aprofitar per embellir el carrer amb branques de boix i cintes de colors; un sistema assequible i a l’abast de les febles economies de la postguerra.
Es dóna el cas curiós, però, que el nom d’aquest carrer no es deu al Sant sinó que és el testimoni toponímic de l’antic camí que anava de Manlleu a Sant Pere de Torelló. Aprofitant aquesta circumstància, els veïns van aprofitar per dedicar-lo al ‘primer papa’ de l’Església catòlica.

Podeu veure en breu reportatge audiovisual: