15 de maig 2009

Els catalans, la Torre de Babel i les ganes d’orinar

Del dia 15 de maig, en el seu Costumari Català l’insigne folklorista Joan Amades explica un fet que mereix ser recollit per la forma en què està redactat i per la curiositat del seu missatge. Que als catalans (i suposo que també a les catalanes) ens ha tocat viure, per alguna raó o altre, en certa desgràcia té, segons el l’autor, un motiu ben concret i una pena eterna.
Amades diu que “segons la tradició, en tal dia com avui
[15 de maig] va produir-se la confusió dels pobles. Van ploure del cel les llengües de foc, per tal de desbaratar el projecte d’arribar fins al cel per mitjà de la Torre de Babel. Segons la llegenda, la base de la torre tenia set-centes passes de radi. Quan fou abandonada, arribava al setè pis i, al punt de migdia, projectava una ombra de set hores de llargada. Afegeix la tradició que la gran gentada que pertot arreu del món havia acudit per dur a terme la magna obra, no feien més que parlar i discutir, però ningú no fou capaç de posar mans a l’obra. Els catalans, que ja aleshores gaudien de fama de bons mestres de cases, foren els únics que es van posar a la feina, i ningú més que ells van emprendre la gran obra. En baixar el càstig del cel, tothom va eludir la responsabilitat i, com que ningú no hi havia posat les mans, llevat dels catalans, damunt d’ells va descarregar tot el pes de l’arriscada empresa. Tothom els va acusar com a autors i va demanar per a ells un càstig que sempre i pertot arreu els delatés i els posés en evidència, puix que simplement per la llengua no es farien reconeixedors. Déu va castigar-los a tenir la necessitat d’orinar sempre que veiessin orinar un altre. I aquest càstig encara dura, i sobre aquest cas diu el refrany:

Si vols conèixer un català,
orina, i orinarà

No és bon català
el qui no orina
quan veu orinar

El bon català
orina quan veu orinar”


Valgui per a tots, per tant, el coneixement sobre la desgràcia autèntica dels catalans (i suposo que també per a les catalanes) i la seva veritable causa. Ara podem dormir més tranqui-les i tranquils.


Imatge:
La torre de Babel es una pintura de Pieter Brueghel el Vell, 1563. Oli sobre fusta. 114 x 154 cm. Museu ‘Història de l’Art de Viena. Àustria.

Bibliografia:

Amades, Joan. Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any, vol. 3. Barcelona: Salvat, 2001, p. 631 i 632