14 de nov. 2009

Una dita osonenca: “Poder anar darrera un combregar”. (Dedicada a Víctor Pàmies per les 300.000 parèmies)

(Una nova aportació, si cal, per a l'obra d'en Víctor) El recull de “dites manlleuenques” que va fer a la dècada de 1950 Francesc d'A. Pujol conté frases que eren incorporades al llenguatge quotidià i col·loquial d’aquella època i que estaven estretament relacionades amb manifestacions de la religiositat popular. De les diverses que en proporciona [vegeu l’article d’aquest bloc: Anècdotes i creences osonenques dels dies dedicats a les ànimes: la ‘bomba del Novenari’ i altres] hi ha aquella que estava relacionada amb el combregar general. El diumenge posterior a Pasqua, s’organitzava una processó presidida pel rector que anava sota tàlem i acompanyat per una gran quantitat de vilatans en què es duia el Santíssim Sagrament als malalts que no havien pogut confessar per Quaresma.
Pujol explica que “no fa molts anys que a la nostra vila [Manlleu], quan tocaven a combregar o viàtic, tots els feligresos que podien, agafaven una candela i a corre-cuita es dirigien a l’església per acompanyar el Viàtic. Com que la solemnitat de l’acte no els permetia informar-se on era la casa del malalt, si és que no ho sapiguessin per endavant, resultava que moltes vegades havien de desplaçar-se, junt amb la processó que es formava, als carrers més apartats i, fins i tot a les cases de pagès. Ademés cal fer constar per donar més valor al sentit de la frase que la processó que es forma per acompanyar el viàtic va depressa i els que segueixen han de forçar els passos per no quedar-se enrere, produint el consegüent fatic”. I resol, aquest autor, que “d’ací que la dita “ja pots anar darrera un combregar” restà proverbial després d’haver-se atipat o d’haver pres molt aliment, car encara que fos llarga la caminada, podria resistir-se sens defallir”.
Així, el seguiment del “combregar general” era un exercici físic de primera magnitud, com tants esforços dels que es realitzaven en temps passats. Com l’esforç de Víctor Pàmies per assolir les 300.000 parèmies. Moltes felicitats per la fita i moltes gràcies per tanta feina feta sobre la nostra llengua!!!


Imatge: ‘Logo’ exprés per commemorar l’assoliment de les 300.000 de parèmies diverses a càrrec de Víctor Pàmies realitzat per Palli:Disseny

Bibliografia: Pujol, Francesc d’A. (1955). “Dites manlleuenques” dins: “Lletres amicals”. Manlleu: cròniques i textos literaris, vol. 14. [Sèrie dipositada a la Biblioteca Municipal de Manlleu].

1 comentari:

vpamies ha dit...

Joan, moltes gràcies per la dedicatòria (i per la dita). L'aprofitaré per al blog d'etimologies.

I gràcies per fer-nos arribar aquesta tradició fantàstica d'Osona!