8 d’oct. 2009

La canonització del beat Francesc Coll ja és a punt

La ciutat de Roma, ciutat eterna, es prepara per una jornada de gran significació per a la comunitat catòlica del nostre país: la canonització d’un català. En aquest cas es tracta de Francesc Coll i Guitart, conegut com el ‘pare Coll’. Després de la confirmació feta pel Vaticà el passat mes de desembre [vegeu els articles d’aquest bloc: El beat Francesc Coll podrà ser sant aviat, i Davant la pròxima canonització del beat Francesc Coll i Guitart] els preparatius per aquest esdeveniment no s’han aturat
A partir de les 10 del matí de diumenge, la plaça de Sant Pere del Vaticà s’omplirà de catòlics de tot el món per presenciar la canonització de cinc beats: el bisbe polonès, nat a Ucraïna, Zygmunt Szczęsny Feliński –Segimon Fèlix Felinski- (1822 – 1895), el belga Jozef Damiaan de Veuster –conegut com a Damià de Molokai- (1840 – 1889), la francesa Marie de la Croix (Jeanne) Jugan (1792 – 1879), el castellà lleonès Rafael Arnáiz Barón (1911 – 1938) i el català Francesc Coll i Guitart (1812 – 1875). En una cerimònia que s’espera molt emotiva el papa Benet XVI conclourà el ritual pel qual aquestes cinc persones podran ser objecte de culte públic a tot el món.
Es preveu un acte multitudinari, per la personalitat dels cinc beats canonitzats i pel gran reconeixement de la seva tasca en diversos àmbits de la vida religiosa i social d’arreu del món. [Podeu veure el llibret de la cerimònia al web del
Vaticà]

Pelegrinatge parroquial diocesà del bisbat de Vic
La vinculació de Francesc Coll amb diferents poblacions del territori català, en especial de les comarques del Ripollès, Osona i Bages, ha comportat que, des de la parròquia d’Artés, s’hagi organitzat un pelegrinatge parroquial diocesà del bisbat de Vic que serà presidit el bisbe Romà Casanova. Del 8 al 13 d’octubre, prop de 90 persones de 20 poblacions diferents, participaran d’aquest viatge que els permetrà assistir a l’acte de canonització i, a més, gaudir de diverses visites per la ciutat de Roma.
Es preveu que hi hagi molta altra representació catalana, especialment de la Congregació de les terciàries dominicanes de l’Anunciata.

El futur ‘sant’ Francesc Coll i la seva població natalícia al Ripollès
El petit nucli ripollès de Gombrèn estarà de festa aquest diumenge. Un dels seus fills més destacats, Francesc Coll i Guitart, serà elevat als altars. Nascut en una casa d’aquesta població, el 18 de maig de 1812, actualment seu de la Congregació de les terciàries dominicanes de l’Anunciata; la casa conserva alguns dels records dels anys d’infantesa del petit Francesc. Va ser batejat a l’església parroquial de Santa Magdalena, on també es conserva la pica baptismal. A partir de 1830 va fer el noviciat a Girona i l’any següent va professar com a frare dominic a Girona. El 1835 va ser exclaustrat i a Vic va enllestir els estudis de teologia. Va exercir de vicari a Artés i Moià, època en què exerceix de predicador per les terres catalanes.
El 1856 va fundar la congregació de les Dominiques e l’Anunciata en la qual es va plantejar tres propòsits: donar continuïtat a la tasca missionera, especialment a les zones rurals, proporcionar formació a la dona i, finalment, proporcionar una via d’accés a la vida religiosa dominicana a les noies amb poques possibilitats econòmiques.
FRancesc Coll va morir, a Vic, el 1875 deixant ben encarrilada aquesta missió relacionada amb la formació i que, el 2005, comptava amb 140 cases i 1.102 membres.


Bibliografia: González, M. Otilia. Francesc Coll i Guitart O. P. Fundador de la Congregació de les germanes Dominiques de L’Anunciata, 2008

2 comentaris:

Júlia ha dit...

Tinc amigues de Vic i sempre recordaven les històries del pare Coll.

Miquel Bordas ha dit...

"Pare Coll, tu ets l'apòstol i el profeta...", i ho segueixes essent!! Estic cercant per internet les obres originals en català del nou sant: "L'escala al cel" i "la hermosa rosa", però no les trobo. Algú sap on les podria trobar? Gràcies!